Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokazalo istraživanje

Djevojčice i dječaci različito pamte riječi i fraze, evo kako

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nedavno se istraživao način na koji djeca procesuiraju i pamte riječi te se došlo do zaključka da je ono različito kod dječaka i djevojčica.

Istraživanje o načinu na koji pamte djevojčice za razliku od načina na koji pamte dječaci provedeno je u Americi na primjeru 29 pravilnih i nepravilnih glagola u engleskom jeziku.

Pročitajte i ovo Dijete s knjigom Festival knjiga "Pazi, knjiga!": Rastući trend ulaska u svijet čarolije razveselio i djecu i autore Četvrti dio velikog predizbornog istraživanja - 2 Tko će sastaviti vladu? Veliko predizborno istraživanje: Ovako bi mogao izgledati Sabor nakon izbora

'Većina istraživača slaže se kako način na koji koristimo jezik u našem umu uključuje spremanje i kompoziciju u pravom vremenu', rekla je dr. Cristina Dye, voditeljica istraživanja i specijalist za razvoj govora kod djece na Sveučilištu Newcastle, piše Medical Daily.

'Ali nejasne su mnoge specifičnosti o tome kako se to događa, poput točnog identificiranja pohranjenih dijelova jezika, odnosno složenih riječi', dodaje.

Istraživači su analizirali odgovore koje im je dalo 45 djece starosti od 8 do 12 godina te otkrili različitosti između djevojčica i dječaka u načinu na koji su pamtili riječi i fraze koristeći svoj mentalni rječnik. 'Većina istraživanja na ovu temu koncentrirala se na odrasle i htjeli smo vidjeti može li proučavanje djece pomoći u tome da učimo više o ovim procesima', rekla je Dye.

Jeste li ovo uopće mogli zamisliti u svojim školskim klupama?

Djeca su dobila dvije rečenice, jedna je sadržavala glagol uključen u rečenicu, a druga je sadržavala prazninu. Djeci je rečeno da na to mjesto stave glagol u prošlom vremenu. Na primjer: Svaki dan hodam (walk) u školu. Kao i svaki dan, i jučer sam ___ u školu.

'Dok smo provodili studiju, otkrili smo da je vjerojatnije da djevojčice upamte formu riječi, dok su se dječaci oslanjali više na svoju mentalnu gramatiku kako bi sastavili prošlo vrijeme (hodati/walked su sami sastavljali hoda+o/walk+ed). Ovo se slaže s prethodnim istraživanjem koje je identificiralo razlike između spolova kada se radi o pamćenju činjenica i događaja, pri čemu se čini da djevojčice također imaju prednost u usporedbi s dječacima', kaže Dye.

Djevojčice su više pamtile riječi i fraze oslanjajući se na svoj mentalni rječnik, dok su se dječaci oslanjali na svoju mentalnu gramatiku.

Mentalni rječnici u um pohranjuju zvukove, riječi, uobičajene fraze, dok mentalna gramatika pohranjuje kompoziciju riječi i rečenica, kao što je 'hodao' i 'hodati'.

Istraživači su također usporedili rezultate testova djece s podacima prikupljenih od 71 odrasle osobe (od 18 do 50 godina) i otkrili iste rezultate između muškaraca i žena, što ukazuje na značajnu razliku kod spolova kada je riječ u procesiranju jezika.

'No, dok djevojčice često daju bolje rezultate od dječaka u školi, može se raditi i o tome da je kurikulum posložen tako da ide u korist načinu na koji uče djevojčice. Trebalo bi još istraživati kako bi se vidjelo je li to točno, a ako jest, postoji li način da se predavanja promjene tako da i dječaci izvuku najviše iz njih', zaključuje Dye.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene