Obavijesti Video Pretražite Navigacija
iRobot Ava 500

Direktori kao roboti?! Pogledajte kako bi u budućnosti mogli komunicirati sa šefovima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
iRobot i Cisco razvili su robota koji bi, umjesto šefova, mogao ići na sastanke i nadgledati posao u kompaniji.

Zahvaljujući internetu i razvoju tehnologije, brojni se sastanci danas odvijaju online – umjesto skupih putovanja, sve što je potrebno jest računalo (ili samo smartphone ili tablet), internetska veza i program poput Skypea.

U kompaniji iRobot koja je zaslužna za uređaje poput Roomba robotskog usisavača i robota kakvim se služi američka vojska, vjeruju da takav način komunikacije ipak nije najbolje rješenje za šefove velikih kompanija koji su ograničeni samo na ono što im prikazuje (statična) kamera te su, u suradnji s Ciscom, razvili robota koji bi ih u budućnosti mogao zamijeniti na sastancima.

Zabranite Terminatore: Prijeti nam opasnost od 'robota ubojica'!

Njihov 'virtualni poslovni partner' Ava 500 trebao bi direktorima i šefovima kompanija omogućiti zadovoljavajuću alternativu sastancima uživo. Izvršni direktor iRobota Colin Angle smatra kako online sastanci putem Skypea korisnicima ne pružaju mogućnost da zajedno sjednu za stol ili da isprate ljude nakon konferencije, a upravo će im to omogućiti Ava 500 te će zahvaljujući ovom robotu šefovi moći ‘hodati’ po prostoriji za sastanke, ali i nadgledati zaposlenike čak i kada nisu u zgradi.

Velike su prednosti ovog robota u odnosu na Skype – ponajviše zbog visoke kvalitete videopoziva, sigurnosti, ali i mobilnosti, prenijeli su na Boston Heraldu riječi Angie Mistrette iz Cisca.

Robot se sastoji od mobilnog postolja i velikog 21,5 inčnog HD ekrana, a njime se upravlja putem posebne aplikacije za iPad – robot mapira cijelo područje tako da se može bez problema kretati hodnicima zgrada, uredima, tvornicama i slično bez da se zabija u predmete i ljude.

Robot, odnosno ekran na njemu može se koristiti u privatnom i javnom modu – kada je u privatnom modu, ne prikazuje se ništa na ekranu, dok se u javnom modu na ekranu prikazuje lice osobe koja se nalazi s druge strane kamere.

ONI će osiguravati nogometno prvenstvo u Brazilu!

‘Mogućnosti ovog robota su beskonačne’, smatra Mistrette i kaže da je, osim za poslovnu primjenu, idealan i za edukaciju jer će npr. nakon predavanja studenti moći individualno pristupiti profesoru (odnosno robotu), a mogao bi biti idealan i u tvornicama u kojima će, u slučaju problema u proizvodnji, kvarova strojeva i slično, stručnjaci putem ovog robota moći dijagnosticirati i riješiti problem.

Ava 500 na tržištu će se pojaviti početkom sljedeće godine, a očekuje se da će njegovi jednokratni troškovi iznositi do 70 tisuća dolara. Također, kompanije će ga moći i unajmiti po cijeni između 2 i 2,5 tisuće dolara.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene