Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomalo nevjerojatno

Da je iPhone 5S napravljen 1991. godine koštao bi…

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tehnološki novinar pokušao je izračunati koliko bi koštale komponente iPhonea 5S početkom devedesetih te je došao do milijunske cifre

Tehnološki novinar Bret Swanson nedavno je pokušao izračunati koliko bi, s obzirom na cijene komponenata, koštao iPhone 5S da se proizvodio 1991. godine. On se na ovu analizu odlučio nakon što je pročitao jedan članak u kojem se uspoređuju gadgeti s početka devedesetih i danas te je u njemu napomenuto da iPhone 5S zamjenjuje čak 13 elektroničkih uređaja (CD player, fotoaparat, video kamera, telefon itd.) koje bi početkom devedesetih trebali posebno kupiti i za koje bi trebali platiti puno više novca u odnosu na trenutnu cijenu Appleovog telefona.

Pročitajte i ovo Pacijenti u čekaoni Osigurajte se Nova odluka HZZO-a: Poskupile zdravstvene usluge za dio pacijenata Zgrada - 2 čeka se stambena strategija Mladi sve teže do prve nekretnine, reporter izračunao kad i što točno mogu kupiti

Govoreći o usporedbama cijena gadgeta i komponenata, na Digital Trendsu kažu da je jako teško uspoređivati cijene komponenata (napominju da je riječ samo o 'grubim procjenama' cijena) danas i u razdoblju od prije više od dvadeset godina, no te informacije ipak mogu pokazati koliko je tehnološka industrija napredovala u ovom razdoblju.

7 godina iPhonea: Evo što se promijenilo od predstavljanja Appleovog telefona

Proizvodnja telefona sa specifikacijama kakve danas ima iPhone 5S tako bi koštala nevjerojatnih 3,56 milijuna dolara – pri čemu u ovu procjenu nisu uključene cijene kamere, detektora pokreta, ekrana i softvera tako da bi ta cijena trebala biti još dosta veća. Swanson kaže kako je 1991. godine cijena 1GB tvrdog diska iznosila oko 10 tisuća dolara, dok bi cijena 1GB flash memorije iznosila oko 45 tisuća dolara – s obzirom da Apple koristi flash memoriju, cijena 32GB takve memorije prije više od 20 godina iznosila bi čak 1,44 milijuna dolara.

Na sličan način on je pokušao procijeniti koliko bi 1991. koštala izrada procesora koji bi svojim performansama trebao biti sličan Appleovom A7 procesoru te bi on koštao oko 620 tisuća dolara, dok bi trošak tehnologije za mobilne komunikacije (današnji iPhone podržava LTE koji omogućava velike brzine mobilnog surfanja) i WiFi iznosio oko 1,5 milijuna dolara.

Treba uzeti u obzir da, bez obzira na to koliko novca bi netko uložio početkom devedesetih za razvoj mobilnog uređaja, tada je bilo nemoguće svu ovu tehnologiju upakirati u mala kućišta današnjih telefona.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene