Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U NASA-i nisu sigurni

Curiosity možda pronašao organske tragove na Marsu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA-in tim znanstvenika koji prate rad rovera Curiosity na Marsu objavio je kako je njihov rover pronašao tragove organskih spojeva na Crvenom planetu.

Uzorci tla koje je Curiosity analizirao svojim instrumentima otkrili su 'vodene, sumporne i supstance klora', priopćila je NASA, a prenosi Huffington Post.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podaci s Curiosityja Na Marsu vjerojatno NEMA života Slika nije dostupna Kad se nebo smiluje VIDEO: Doznajte zašto će NASA dobar dio travnja provesti na godišnjem odmoru

>> Ipak lažna nada: NASA nije pronašla život na Marsu

Ono što je sljedeći zadatak znanstvenika, jest utvrditi jesu li pronađeni spojevi doista i potekli iz tla s Crvenog planeta, ili su porijeklom sa Zemlje, odnosno samog rovera. Isto tako može se ispostaviti da se radi o materijalima koji su na Mars stigli iz svemira, no ne nužno s NASA-inim roverom.

NASA je priopćenje medijima poslala s početkom konferencije Američke geofizičke unije u San Franciscu, koja će trajati sve do petka. Prije same konferencije, u medijima su se pojavile bombastične najave kako će NASA na toj konferenciji otkriti nešto što će ući u povijesne udžbenike.

Pritom se naravno mislilo na pronalazak tragova života na Marsu, a informaciju je medijima proslijedio šef misije Curiosity John Grotzinger, no kako je kasnije priznao, malo se 'zaletio' od uzbuđenja. Ubrzo je stigao i demantij iz NASA-e, u kojem je istaknuto kako su Grotzingerove tvrdnje netočne.

Podsjetimo, rover Curiosity najveće je robotsko vozilo ikad poslano na neki planet i veličine je manjeg automobila te teško jednu tonu. Na površinu susjednog Marsa sletio je početkom kolovoza, nakon osmomjesečnog putovanja. No njegova misija na Crvenom planetu, tek je na samom početku, tako da će iznenađenja zasigurno biti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene