Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tijelo kao detektor

Najmisterioznija tvar u svemiru prolazi kroz nas kao da ne postojimo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čestice tamne materije sudaraju se s tijelom čovjeka barem jedanput svake minute, tvrde teoretičari fizike. Upravo dok čitate ovaj članak, kroz vaše tijelo prolaze čestice tamne materije, no većina uopće ne reagira u dodiru normalnom materijom.

Neki znanstvenici tvrde kako je tamna materija i dalje jedan od najvećih misterija moderne fizike. Promatranja iz nekolicine različitih izvora tijekom posljednjih desetljeća, pokazalo je kako je većina svemira prožeta tamnom materijom, koji običan čovjek ne može vidjeti, ali s druge strane, nitko je nikad nije uspio niti pronaći.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nitko ne zna što je izvor Snimljen misteriozni signal iz svemira! Slika nije dostupna Zvijezda 'u bijegu' Otkrivena još jedna hiperbrza zvijezda

>> Tamna materija jedan je od ključeva života u svemiru?

Jedan od jakih kandidata za česticu tamne materije jest takozvana WIMP čestica (slabo interaktivna masivna čestica), za kojom po prostranstvima svemira traga nekolicina opservatorija u Europi i SAD-u. Neki su uspjeli pronaći par tragova, no većina ih se nagledala velike praznine, prenosi popsci.com.

Ipak, većina kozmologa se slaže kako u svemiru postoji tamna materija te kako Sunčev sustav, zajedno sa Zemljom, prolazi kroz istu materiju. U novoj studiji, dvoje znanstvenika, Katherine Freese sa Sveučilišta u Michiganu te Christopher Savage sa Sveučilišta Stockholm, razmotrilo je kako tamna materija utječe na ljudsko tijelo i na koji način reagira u dodiru s našim tijelima.

Ono što je poznato jest da tamna materija ne reagira s normalnom materijom na uobičajen način, a to znači da većina čestica tamne materije jednostavno prođe kroz nas kao da i ne postojimo. No, neke od čestica tamne materije mogu reagirati u dodiru s jezgrom vodika ili kisika, mijenjajući njihovu energiju ili okretaje.

U eksperimentu za koji su uzeli čovjeka prosječne težine od 70 kilograma te izračunali koliko čestica tamne materije prolazi kroz njega putem signala iz eksperimenata DAMA, CoGeNT i CRESST. Od milijardi visoko energetskih WISP čestica, koje svake sekunde prolaze kroz ljudsko tijelo, manje od njih 10 uspije pogoditi jezgre atoma u ljudskom tijelu u jednoj godini. S druge strane, nisko energetske WISP čestice reagiraju s jezgrama atoma u tijelu čak 100.000 puta na godinu, što je otprilike jednom u minuti.

Na kraju je logično pitanje što to znači za ljudsko tijelo? U smislu posljedica po zdravlje, vjerojatno ništa, s obzirom da nas konstantno bombardira solarno i kozmičko zračenje, koje ima daleko veće posljedice. Ipak, možda bi to moglo zapravo značiti da je ljudsko tijelo i prirodni detektor tamne materije.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene