Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova studija pokazala

Čak 60 posto podataka na Wikipediji je netočno!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šest od deset unosa o tvrtkama na internetskoj enciklopediji Wikipediji, sadrži greške, otkrila je nova studija.

Tako velik broj grešaka pokazuje koliko je nepouzdano koristiti online izvor informacija, kao jedini izvor informacija. Ipak milijuni u svijetu se oslanjaju se na Wikipediju - od učenika, do poslovnjaka, koji svoje prezentacije baziraju na informacijama s tih stranica, prenosi Daily Mail.

Pročitajte i ovo Provjereno istražuje događaju li se u Croatia Airlinesu greške koje mogu biti kobne (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Insajderski izvještaj Provjereno istražuje: Otkazuju se letovi, odlaze piloti... Događaju li se u Croatia Airlinesu greške koje mogu biti kobne? Slika nije dostupna "CTRL-C/CRTL-V" Na meti šaljivčina: Izmijenjene stranice o Barišiću i Kerumu na engleskoj Wikipediji

Kako Wikipediju uređuje javnost, tu se otvara prostor za čitav niz propusta, od ljudske pogreške, tipfelera pa i do namjerne sabotaže. No problem su i administratori, koji su prespori u reagiranju kad se greške jednom i pojave.

Studija objavljena u znanstvenom žurnalu Public Relations Journal pokazala je svu manjkavost Wikipedijinih podataka. Ispitano je 1.284 članova Wikipedije oko unosa podataka njihovih klijenata.

"Status quo nikome ne odgovara. Ovo se ne može nastaviti. Visok postotak grešaka ne pomaže nikome, pogotovo korisnicima koji se uzdaju u točnost podataka na Wikipediji", rekla je profesorica Marcia DiStaso sa sveučilišta Penn State.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene