Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naočale umjesto telefona

Bliži se kraj pametnih telefona? OVO će ih zamijeniti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Google predstavio Google Glass naočale, čini se da i u Microsoftu razvijaju vlastite naočale s podrškom za proširenu stvarnost

Pametni telefoni postali su dio svakodnevnice te mnogi više ne mogu zamisliti (privatni i poslovni) život bez mobilnih uređaja putem kojih mogu komunicirati s rodbinom, prijateljima i kolegama, pregledavati internetske stranice, slušati glazbu, snimati video i fotografije i raditi brojne druge stvari.

Iako se čini da vrijeme mobilnih uređaja – pametnih telefona i tableta još nije na svom vrhuncu i da ono najbolje tek dolazi te da će oni u budućnosti velikim broju korisnika u potpunosti zamijeniti osobna računala, neki već razmišljaju o 'sljedećoj velikoj stvari' nakon telefona te dio novinara Business Insidera smatra da će to biti - naočale!

Oni kažu da s godinama računala postaju sve manja – prvo su zauzimala cijelu sobu, nakon toga su došla stolna pa prijenosna računala, a sada računala držimo u samo jednoj ruci. Sljedeći korak mogao bi biti da ćemo računala nositi na sebi u obliku naočala.

Ovako će izgledati svakodnevica!

Na Business Insideru tekst o kraju razdoblja pametnih telefona objavljen je nakon što su se u javnosti pojavili detalji o patentu koji je Microsoft prijavio još prošle godine i koji je otkrio da i ova kompanija planira razviti posebne naočale koje će imati podršku za proširenu stvarnost.

Slične je naočale još ranije predstavio Google (iako na BI spominju da posljednje informacije kažu kako Googleove naočale neće imati podršku za proširenu stvarnost) te korisnici na njima mogu vidjeti sve važne podatke koji se danas prikazuju na ekranima telefona – možemo telefonirati i slati poruke (s tim da imena kontakata i poruke diktiramo), fotografirati i slično.

Tako bi, umjesto da stalno moramo vaditi telefon iz džepa, tražiti kontakte i tipkati kako bi nešto fotografirali i onda te fotografije nekom poslali ili objavili na društvenim mrežama, sve mogli napraviti puno brže – govorom.

Npr. kada želimo snimiti neku fotografiju svojim naočalama samo kažemo 'Snimi fotografiju' i one će odmah fotografirati ono što se nalazi ispred nas te im zatim možemo reći da tu sliku nekome pošalju ili objave na Facebooku, što će naočale odmah napraviti.

Idealne za praćenje sporta

Microsoftov patent opisan je na Unwiredviewu te na ovoj stranici kažu da njihove naočale nisu namijenjene za svakodnevnu uporabu, već samo za posebne primjene poput utakmica ili koncerata.

U samom patentu spominje se bejzbol, no proširena stvarnost može se primijeniti na sve sportove te bi u naočalama iznad igrača koji se nalaze oko lopte vidjeli njihova imena, a mogle bi se prikazivati i neke druge informacije.

S obzirom da je riječ o patentu trenutno nije poznato hoće li Microsoft zaista u budućnosti predstaviti takve naočale ili će odustati od njihova razvoja.

Što vi mislite, hoćemo li u (nekoj daljoj) budućnosti zaista razgovarati s našim naočalama i na taj način komunicirati, snimati fotografije i pregledavati internetske stranice ili ćemo za sve te operacije i dalje koristiti telefone? 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene