Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pad se nastavlja

Apple više nije najvrijednija kompanija na svijetu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smjena na vrhu – od prošlog tjedna najvrjednija kompanija na svijetu ponovno je Exxon Mobile, dok je Apple pao na drugo mjesto

Situacija za Apple u kolovozu i rujnu prošle godine izgledala je fantastično – vrijednost je kontinuirano rasla, a osim titule najvrjednije kompanije na svijetu, tijekom ljeta postali su i najvrjednija kompanija u povijesti (iako mnogi analitičari upozoravaju da, kada se računa i inflacija, ipak ne zauzimaju prvo mjesto u povijesti).

Danas su se stvari itekako promijenile – investitori i analitičari izgubili su povjerenje u nastavak rekordnog poslovanja s kakvim su se u Appleu hvalili proteklih godina, a cijena dionice već je nekoliko mjeseci u padu – krajem rujna premašila je 700 dolara, a ako se ovakav pad nastavi i dalje, uskoro bi mogla pasti ispod 400 dolara.

Kraj dominacije: Apple nije ispunio očekivanja investitora!

Novi problemi za Apple počeli su prošlog tjedna kada su objavili financijske rezultate koji su razočarali investitore jer nisu uspjeli ispuniti (prevelika) očekivanja – to razočaranje ponovno se odrazilo u smanjenju vrijednosti kompanije te je, nakon zatvaranja burze prošlog tjedna, Apple izgubio titulu najvrjednije kompanije na svijetu.

Nakon objave rezultate cijena dionica kompanije smanjena je prvo za 12 pa u petak za još dva posto i pala je na 438,99 dolara čime je ukupna tržišna vrijednost pala na 413 milijardi dolara, dok je vrijednost naftne kompanije Exxon Mobil sa zatvaranjem burze u petak iznosila 418 milijardi dolara čime su prestigli Apple.

Na BBC-u kažu da je Exxon još 2005. godine postao najvrjednija kompanija na svijetu, tijekom 2011. godine na prvom se mjestu često mijenjala s Appleom, da bi od početka 2012. godina držala drugo mjesto. Tržišni analitičari pitaju se kakva je budućnost Applea – sigurno je da i dalje možemo očekivati odličnu prodaju telefona i tableta, no za novi veliki rast kompanije bit će potrebno puno više.

Kriza na vidiku? Apple smanjuje narudžbe komponenata za iPhone!

Posljednje glasine kažu da Apple za ovu godinu priprema tri modela iPhonea s različitim veličinama ekrana i različitim cijenama kako bi bolje konkurirali na tržištu, a možda napokon predstave i toliko spominjani iTV, revolucionarni televizor koji bi (navodno) trebao donijeti brojne novitete i inovacije na ovo tržište.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene