Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Asistent genetičarima

Dijagnoza na temelju fotografije... I to je moguće!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Liječnik bi u budućnosti, bilo gdje u svijetu, mogao putem fotografije pacijenta sa smartphonea pokrenuti jednostavnu računalnu analizu i na taj način brzo otkriti pati li ta osoba od nekog genetskog poremećaja", ističe Christopher Nellaker s odjela MRC funkcionalne genomike na Sveučilištu Oxford.

Znanstvenici sa Sveučilišta Oxford razvili su računalni program koji može dijagnosticirati rijetke genetske poremećaje kod djece analizom običnih fotografija njihovog lica.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kobna zamjena Mlada žena umrla nakon dva odlaska na hitnu pomoć: Meningitis zamijenili s glavoboljom Ilustracija Poguban je i umor Opasnost na cesti: Ako imate neku od ovih dijagnoza, ne biste trebali voziti!

Program radi tako tako da prepoznaje određene karakteristike facijalne strukture, koja može biti prisutna u određenim okolnostima, poput Sownovog sindroma, progerije ili Angelmanovog sindroma. Spomenuti program kombinira računalni pogled i sposobnost učenja računala kako bi skenirao fotografije i tražio sličnosti unutar baze fotografija pacijenata s poznatim genetskim poremećajima te prezentirao sličnosti i rezultate u obliku postotne vjerojatnosti, prenosi Wired.

Novi član upravnog odbora je – algoritam!

Tim istraživača za cilj ima naučiti računalo provođenju procjena karakteristika lica koje tradicionalno obavljaju klinički genetičari.

Program kojeg su razvili može prepoznati lica u običnim fotografijama, uzimajući u obzir različitu razinu osvjetljenja, kvalitetu fotografije, izraze lica i poze. Prepoznaje krajeve očiju, nos, usta i druge karakteristike te nakon toga uspoređuje detalje s onim što je naučilo iz prijašnjih fotografija koje je program analizirao prethodno i koje se nalaze u njegovoj bazi podataka.

kako uči, tako stvara "fenotip kliničkog lica" za različite poremećaje. Algoritam tada stvara skupove pacjenata sa sličnim poremećajima u pripadajuće grupe. Može stvoriti i skupove pacijenata bez poznate dijagnoze, koji bi mogli indicirati iznimno rijetke genetske poremećaje.

Autori studije kažu kako zamišljaju sustav koji će postati standardni alat i potpora pri kliničkom genetskom savjetovanju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene