Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće WWF-a

Alarmantno izvješće o stanju planeta: 'Živimo kao da imamo još jedan na raspolaganju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Previše potrošnje, suviše eksploatirani prirodni resursi i sve brojnije stanovništvo dovode Zemlju u opasnost.

Tako barem piše u izvješću 2012. Živi planet koji je u utorak objavio Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF - World Wide Fund for Nature, ranije World Wildlife Fund), nekoliko tjedana prije summita u Riu.

Pročitajte i ovo Brodogradilište Brodosplit "Opetovane subjektivne interpretacije" Nastavlja se sapunica: Brodosplit od Ministarstva zatražio suglasnost za objavu komunikacije Slika nije dostupna IZVJEŠĆE O LJUDSKIM PRAVIMA Petina stanovnika Hrvatske živi u riziku od siromaštva, ne napredujemo ni u jednom segmentu

Po riječima Jima Leapea, glavnog direktora WWF International, čije je sjedište u švicarskom Glandu, svijet "živi kao da nam je još jedan planet na raspolaganju. Koristimo 50 posto više izvora od onih koje Zemlja može trajno proizvoditi i ako se ništa ne promijeni do 2030. neće nam biti dovoljna ni dva dodatna planeta".

"To je izvješće poput redovnog pregleda planeta a rezultati govore da je naš planet jako bolestan", kazao je Jonathan Baillie iz londonskog Zoološkog društva, koautor izvješća. "Zanemarivanje ove dijagnoze imalo bi teške posljedice po čovječanstvo, možemo povratiti zdravlje planeta ali samo ako se usredotočimo na korijene zla: rast stanovništva i prekomjernu potrošnju", dodao je on.

Izvješće koje se objavljuje svake druge godine formalno je predstavio nizozemski astronaut Andre Kuipers koji se trenutno nalazi u Međunarodnoj svemirskoj stranici (ISS). "Imamo samo jednu Zemlju, vršimo nepodnošljiv pritisak na naš planet a zapravo moramo spasiti naš dom", kazao je on. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene