Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzavrele strasti

KRIZA U BiH 'Tko misli da može zastrašiti Bošnjake, nije ništa naučio iz prošlosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ususret najavljenom Dodikovom referendumu, u Bosni se poziva na logiku, umjesto na uzavrele strasti.

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić pozvao je u srijedu vlasti Republike Srpske da odustanu od provedbe referenduma najavljenog za 25. rujna upozorivši pri tom kako održanje mira i stabilnosti u BiH nemaju cijenu no kako je još važnije od toga "očuvanje integriteta i suvereniteta" države.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Otkazana još jedna rasprava Dodik vrijeđao tužitelje i strance: "Vi niste nikakvi pravnici, već obične ništarije" Milorad Dodik - 3 Dizanje tenzija Dodik ne odustaje od prijetnji odcjepljenjem: ''Republika Srpska mentalno je integrirana sa Srbijom''

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima u BiH Zvizdić je pozvao na poštivanje zaključaka Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) čiji su članovi u utorak zaključili kako je referendum kojim bi se pokušao osporiti autoritet Ustavnog suda BiH nezakonit te kako ne bi trebao biti održan.

"Najavljeni referendum predstavlja flagrantno kršenje Ustava BiH i temeljnih odredbi Daytonskog sporazuma što je dovelo do povećanja tenzija i ugrožavanja mukotrpno izgrađenog mira i stabilnosti u BiH. Dakle, mir i stabilnost su izuzetno važni faktori daljeg napretka i razvitka BiH i nemaju cijenu. Iznad toga, kao nulti prioritet stoji državnost, integritet i suverenitet BiH. Upravo je to bit stajališta PIC-a", stoji u Zvizdićevoj izjavi.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH istaknuo je kako je u sadašnjoj napetoj situaciji u njegovoj zemlji važno da "razum i logika zamjene uzavrele strasti".

Pozvao je na prekid nepotrebne nacionalističke retorike i na civilizirani politički dijalog kako bi napokon ekonomske teme počele dominirati nad iracionalnim strahovima.

"Tko god misli da može prepasti Bošnjake ili da se bilo tko u BiH treba bilo koga plašiti u velikoj je zabludi i očevidno nije ništa naučio iz bliže prošlosti", izjavio je Zvizdić.

Izlazom iz sadašnje krize vidi dosljedno poštivanje odluka Ustavnog suda no ocjenjuje kako u postojećim okolnostima i Ured visokog predstavnika (OHR) mora preuzeti svoj dio odgovornosti i zaštititi ustavni poredak i mir u BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije tijekom dana je izjavio kako za vlasti tog entiteta zaključci Upravnog odbora PIC-a "nemaju značaja" nazvačivši time kako unatoč pozivima najutjecajnijih zapadnih država još uvijek ne odustaje od provedbe referenduma.

Dodik bi zajedno sa srpskim članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, predsjedateljem Zastupničkog doma parlamenta BiH Mladenom Bosićem i premijerkom RS Željkom Cvijanović o krizi u BiH nastaloj najavom raspisivanja referenduma u Beogradu u četvrtak trebao razgovarati sa predsjednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem.

"Sutra će biti prilika da na jedan odgovoran način analiziramo ovu ukupnu situaciju sa stanovišta svega onoga što rukovodstvo Srbije ima i onoga što mi u detaljima možemo i znamo u vezi sa Daytonskim sporazumom", najavio je Dodik u srijedu. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene