Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Susjedi negoduju

Zvizdić o potpisivanju ugovora za izgradnju Pelješkog mosta: "To je nekorektan i nedobrosusjedski postupak Hrvatske"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizidić najavio je u ponedjeljak kako će osobno tražiti od hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da Hrvatska ne gradi Pelješki most sve dok se ne riješi otvoreno granično pitanje između dvije zemlje kao i da će to isto zatražiti od Europske komisije.

U Zvizdićevoj izjavi dostavljenoj medijima u BiH u povodu potpisivanja ugovora o gradnji Pelješkog mosta ističe se kako je začuđujuće to što je Hrvatska odlučila ignorirati otvorena pitanja i upriličiti potpisivanje tog dokumenta.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Slika nije dostupna Pisao Plenkoviću Predsjedatelj Vijeća ministara BiH: "Nijedno tijelo BiH nije dalo suglasnost za Pelješki most"

"To predstavlja nekorektan i nedobrosusjedski postupak, koji ne uvažava međunarodne standarde i činjenice i interese države BiH", Zvizdićevo je stajalište.

Presjedatelj Vijeća ministara BiH podsjeća kako je u rujnu prošle godine uputio pismo hrvatskom premijeru Plenkoviću, predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru i europskoj povjerenici za regionalnu politiku Corini Cretu izvjestivši ih da "ni jedno tijelo vlasti u BiH nikada nije dalo suglasnost za gradnju Pelješkog mosta i da utvrđivanje međudržavne granice na kopnu i moru jeste i ostaje nužan preduvjet da bi se takav projekt uopće realizirao".

Zvizdić pojašnjava kako je očekivao da će se nakon toga organizirati sastanak na stručnoj razini radi definiranja, verificiranja i prihvaćanja međunarodnog plovnog puta, odnosno koridora koji će fizički spajati bosanskohercegovačko more nad kojim BiH ima puni suverenitet s otvorenim morem, u skladu sa Konvencijom UN-a o pravu mora.

"Začuđuje da je sve napore i BiH i Europske komisije da se ostvari dijalog i da se ovaj problem riješi u obostranom interesu, vlast u Hrvatskoj ignorirala i odlučila danas potpisati ugovor o izgradnji, ne obazirući se na relevantne činjenice i spor koji postoji i koji će se ovakvim odnosom susjeda samo komplicirati i uvećati jer ćemo svim dostupnim pravnim sredstvima uporno nastaviti da tražimo zagarantirano pravo pristupa BiH otvorenom moru", stoji u Zvizdićevoj izjavi.

Predstavnici Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation potpisali su u ponedjeljak ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a).

Ugovor su potpisali predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i opunomoćeni predstavnik konzorcija/zajednice ponuditelja Zhang Xiaoyuan.

Premijer Andrej Plenković izjavio je uoči potpisivanja tog ugovora da je Pelješki most projekt kojim Hrvatska postaje jedinstvena. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene