Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Živi zakopani i zazidani

UZNEMIRUJUĆE SNIMKE 'Bila je to užasna slika, tijela su još bila mumificirana...'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska Vlada odlučila je da se posmrtni ostaci ubijenih u Hudoj jami prije 70 godina, pokopaju u masovnoj grobnici blizu Maribora. Među njima je 2.000 Hrvata. Riječ je o ljudima koje su partizanske postrojbe smaknule 1945. na krajnje brutalan način.

Upozoravamo da su scene u videoprilogu uznemirujuće.

Pročitajte i ovo Dijete, ilustracija Zlostavljano najmanje 4815 djece Portugalska crkva isplatit će odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja Slika nije dostupna 'Nema oprosta bez pokajanja' Srebrenica: Pokopano 175 žrtava uz poruku da se genocid nikad ne zaboravi

'Bila je to užasna slika, tijela su još bila mumificirana. Zbog nedostatka kisika nisu propala kao obično, tako da su ostala i koža i kosa i stvarno je bio osjećaj grozan', rekao je Roman Leljak, slovenski istraživač dok je opisivao svoj prvi ulazak u Hudu Jamu, rudnik nedaleko od slovenskog grada Laško.

90-ih godina bio je među prvima koji su otkrili i ušli u ovu masovnu grobnicu nastalu nakon komunističkog režima. 1945. ovdje je smaknuto više od 3.000 ljudi.

'Ti ljudi uglavnom su bačeni u jamu duboku 48 metara. Bačeni su živi, vezani za leđa i poslije toga zazidani sa sto metara dubokim zidom', kaže Leljak.

70 godina poslije zločina, kosti pokojnika naći će svoje grobove. Slovenska Vlada odlučila je da će ih sahraniti na masovnoj grobnici blizu Maribora.

'Oni će biti sahranjeni u Teznome gdje je pripremljena kosturnica, s time da će uvijek ostajat mogućnost za DNK analize', pojašnjava Josip Jurčević sa Instituta Ivo Pilar.

Prema nekim podacima, u Hudoj Jami živote je izgubilo oko 2.000 Hrvata. Odluka o sahranjivanju, kaže profesor Tvrtko Jakovina, bitna je za rasvjetljavanje jednog mračnog dijela povijesti.

'To je vrlo važno zbog njihovih obitelji i davanja pijeteta onima koji su stradali. U tom civilizacijskom smislu to je najveće dostignuće. Time bi se trebala donekle staviti točka na jedno razdoblje, barem što se tiče one patnje ili dostojanstva koje svaka žrtva mora imati', rekao je Jakovina.

Za zločine u Hudoj jami nitko do danas nije odgovarao.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene