Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obitelj i rodbina očajni

Zrakoplov se srušio zbog ružnog vremena? 'Vjerojatno je na dnu mora'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potraga za zrakoplovom indonezijske tvrtke AirAsia, koji je nestao u nedjelju između Indonezije i Singapura sa 162 osobe, nastavljena je u ponedjeljak, ali su indonezijske vlasti upozorile da je avion vjerojatno "na dnu mora".

Australija, Singapur i Malezija poslale su avione i brodove u potragu dok je rodbina nestalih osoba unezvjereno čekala vijesti o putnicima Airbusa A320-200 koji je u nedjelju krenuo iz Surabaye, na istoku Indonezije, prema Singapuru.

Pročitajte i ovo Ilustracija ne zna se uzrok Drama na letu za Frankfurt: 70 putnika odjednom je počelo povraćati! EasyJet avion Svi odahnuli Bizaran incident na letu iznad Sredozemnog mora: Kapetan aviona morao prinudno sletjeti zbog bučnog para

Avion AirAsia, indonezijske niskotarifne tvrtke, nestao je nakon što su piloti zatražili dopuštenje od kontrole leta da skrenu s puta zbog loših vremenskih prilika.

'S obzirom na informacije koje posjedujemo i procjene po kojoj je navodno mjesto pada more, pretpostavlja se da je avion na dnu mora', izjavio je šef Nacionalne agencije za potragu i spašavanje Bambang Soelistyo na konferenciji za tisak.

'To je prvi dojam koji se može promijeniti nakon procjene rezultata potrage. S obzirom na manjkavost naše tehonologije, zajedno s ministrom vanjskih poslova odlučili smo potražiti pomoć od zemalja koje su je ponudile. Radi se o V. Britaniji, Francuskoj i SAD-u', dodao je on.

Zrakoplovu ni traga - Potraga obustavljena

U međuvremenu i Kina je ponudila da će poslati brodove i zrakoplove kako bi pomogla u potrazi.

Let QZ8501 indonezijske tvrtke AirAsia, Airbus 320-200 sa 155 putnika i sedam članova posade, izgubio je kontakt s kontrolom leta u Džakarti u 6:17 sati po lokalnom vremenu.

Nije poslan signal upomoć, rekao je dužnosnik indonezijskog ministra prometa Joko Muryo Atmodyo i zrakoplov je nestao s radara pet minuta nakon što je zatražena dozvola za promjenu visine leta koja nije dana zbog gustog zračnog prometa.

Među 162 osobe u zrakoplovu bilo je 155 Indonezijaca, troje Južnokorejaca i po jedna iz Singapura, Malezije i Velike Britanije, a pilot je Francuz, objavila je AirAsia u priopćenju.

Potraga je usredotočena na vode oko otoka Bangka i Belitung, u Javanskom moru, ispred istočne obale Sumatre.

"Dodali smo tri sektora četirima zonama potrage koje smo jučer imali. Pretražujemo oko otoka Bangka i Belitung kao i kopnenu zonu na zapadu Kalimantana", rekao je dužnosnik indonezijskog ministarstva prometa Djoko Murjatmodjo.

Skupina s dva francuska istražitelja uz dva tehnička savjetnika Airbusa otputovala je za Džakartu. Australija je također obećala pomoć u istrazi.

Američka vlada dala je na znanje da je spremna pomoći lokalnim vlastima u slučaju potrebe. Američka agencija za sigurnost prometa najavila je da bi mogla poslati istražitelje ako je potrebno.

Nestali Airbus vozio je za AirAsia Indonesia, podružnicu AirAsie, tvrtke čije sjedište je u Kuala Lumpuru, u Maleziji, koja dominira tržištem niskotarifnog zračnog prometa u jugoistočnoj Aziji. Indonezijska tvrtka u 51-postotnom je vlasništvu indonezijskih investitora te 49-postotnom vlasništvu malezijskog zračnog prijevoznika.

Nestala letjelica bila je na pregledu 16. prosinca, objavila je AirAsia, koja dosad nikad nije doživjela smrtonosnu nesreću.

No, indonezijski ministar prometa najavio je u ponedjeljak da će vlasti u njegovoj zemlji prekontrolirati funkcioniranje AirAsia u zemlji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene