458397
458397
458397
458397
458397

Nova TV u Mosulu na prvoj liniji bojišnice

  • , 25.11.2016., 20:55
  • Autor:
  • komentara

Nova TV je u Mosulu na prvoj liniji bojišnice. Zoran Marinović, suradnik Nove TV, opisuje kakvo je stanje na tom području na kojem se i dalje vode žestoke borbe.

 
 
 
 
Zoran Marinović u Mosulu (Video: Dnevnik Nove TV)
Zoran Marinović u Mosulu (Video: Dnevnik Nove TV)

Tisuće ljudi i dalje bježe pred borbama za Mosul. To je posljednje veliko uporište terorističke skupine Islamska država u Iraku. Postrojbe iračke vojske i kurdski borci postupno napreduju i potpuno su okružili grad. Na prvoj crti bojišta bio je suradnik Nove TV Zoran Marinović koji je za Dnevnik prenio svoje dojmove.

Zorane, ti si jedan od rijetkih stranih novinara koji su obišli sela oslobođena iz ruku islamista. Kakvi su tvoji dojmovi?

'Da. Ja sam već desetak dana ovdje u Mosulu. Pratim manje ili više cijelo to vrijeme iračku Golden division. To je jedna postrojba za specijalne operacije i s njima sam u tih desetak dana, od predgrađa koje se zove Bašika, došao do samog predgrađa Mosula. ISIL se brani s bombašima samoubojicama i s auto bombama, a na to vjerojatno ni jedna vojska svijeta ne može biti spremna. Tako da se zaista grad oslobađa metar po metar. Grad je sada u jednom okruženju i mogao bih reći da se nazire kraj. On neće biti brzo, neće biti sutra i neće biti sljedeći tjedan. Ali definitvno se kraj kalifata i njegovog glavnog grada, glavnog grada terora nazire'.

U Mosulu je ostao velik broj civila. Mogu li se izbjeći civilne žrtve?

'Civili su na svakom koraku. Evo upravo iza mene jedan od najvećih kampova i svjedočim kako civili svakodnevno bježe iz Mosula kad je god to moguće. U nekoliko navrata smo vidjeli čak kako iz ISIL-ovih uporišta pucaju na te civile. Procjenjuje se da je sam centar grada okružen zapravo civilima koji su uzeti kao taoci i kada iračka vojska i šijitske milicije dođu do samog centra, civilne žrtve će biti najveće'.

Evo kao što si sam rekao, ti si u jednom izbjegličkom kampu u okolici Mosula. Kakvo je stanje u tim izbjegličkim kampovima? Jesu li iračke vlasti spremne za mogući novi izbjeglički val?

'Već sada svi kampovi su gotovo popunjeni do posljednjeg mjesta. Mosul je jedan ogroman grad. To je zapravo drugi najveći irački grad i izbjeglice svakodnevno izlaze koliko god je to moguće, ali kada počne napad na sami centar grada, tada će i izbjegličke žrtve a i izbjeglice u ovim kampovima biti zaista u nekim ogromnim brojevima'.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se