Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkriven 'uzročnik'

Znate li zašto vas svrbi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su eksperimentirajući na laboratorijski uzgojenim miševima otkrili 'uzročnika' svrbeža u ljudi.

Američki znanstvenici otkrili su molekulu odgovornu za svrbež, objavljeno je u časopisu "Science".

Pročitajte i ovo Zatvor u Splitu Odgođena rasprava Zarazna bolest pojavila se u splitskom zatvoru, zatvorenici u izolaciji Slika nije dostupna Nova otkrića Hoće li ova metoda pokrenuti revoluciju u liječenju tumora?

Znanstvenici s američkog Nacionalnog zdravstvenog instituta proveli su ispitivanje na miševima i utvrdili da molekula nazvana natriuretski peptid b (Nppb), koju otpušta leđna moždina, šalje signal središnjemu živčanom sustavu da reagira na svrbež.

>> VIDEO: Mačka pronašla rješenje za svrbež - živog ježa!

Oni su uspjeli uzgojiti miševe čiji organizam ne otpušta Nppb i koji se pri testiranju nisu češali čak ni kada su bili izloženi snažnim iritacijskim sredstvima. U svemu ostalome izgledali su i ponašali se poput ostalih miševa.

"Bilo je nevjerojatno to promatrati. Kada smo ih izložili iritacijskim sredstvima, baš se ništa nije dogodilo. Čim smo im ubrizgali injekciju Nppb-a u leđnu moždinu, počeo je svrbež", rekao je voditelj istraživanja Santosh Mishra.

Znanstvenici kažu da molekula prima osjećaj svrbeža na koži i prenosi ga preko leđne moždine do mozga. "Naš rad pokazuje da je svrbež, koji se nekad smatrao blažim oblikom boli, odvojeni osjećaj koji se na jedinstven način prenosi u živčani sustav", rekao je znanstvenik Mark Hood. "Bio bih vrlo iznenađen da postupak nije isti u ljudi", dodao je.

Ubodi insekata, psorijaza i druga stanja mogu rezultirati snažnim svrbežom. Neki ljudi pate i od kroničnog svraba koji im ometa život. Dr. Hood kaže da to može biti "razorno" i rezultirati lošom kvalitetom života. Jedini je lijek prekidanje živčanih veza u zahvaćenom području, ali to prekida i druge osjećaje.

Znanstvenici se nadaju da će zahvaljujući tom otkriću otkriti kako selektivno 'isključiti' svrbež ljudima koji zbog njega pate. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene