Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Životna priča

Znate li tko je uopće Angela Merkel?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Angela Merkel najmoćnija je žena svijeta. Čuvarica eura i ona koja, tvrde Nijemci, plaća sve račune rastrošnog europskog juga. Njezine se poruke slušaju s pozornošću, nitko ih ne ignorira. Ona je, tvrdi, samo željela biti znanstvenica. A sada odlučuje o euru i europskoj ekonomiji.

Angela Merkel je kao dijete željela biti fizičarka, a sada vlada Europom. Bila je talentirana za njemački i ruski jezik, a tijekom studija je zarađivala kao konobarica u diskoklubu. Iako se udavala čak sva puta, djece nema.

Merkel u politiku ulazi padom berlinskoga zida, a devedesetih se pridružuje demokršćanima kancelara Helmuta Kohla. Zbog toga su je, kao najmlađu članicu kabineta i ministricu za žene i mladež, godinama zvali Kohlovom 'djevojčicom' s istoka. Ipak, svoga se učitelja prva odrekla i to u jeku skandala oko ilegalnih donacija uplaćivanih na stranački račun. Objavivši imena donatora, pozvala je i stranku da to učini.

Nadmudrila je svoje suparnike i dvanaest je godina na čelu stranke, a prije sedam godina je postala kancelarka - najjače ekonomije Europe. 'U puno navrata je pokazala da je hladne glave, ali vrućeg srca, posebice kada treba donijeti teške odluke za koje državniku ne plješću', kazala je Jadranka Kosor za Merkel. Velikim se prijateljstvom s njemačkom kolegicom hvalio i bivši premijer Sanader, a u političkim kuloarima se dugo pričalo da je upravo ona zagovarala njegov odlazak s vlasti.

>> Milanović Nijemcima o Hrvatskoj: Da nema SDP-a, ne bi bilo žena u Saboru!

Uvijek je okružena jakim političkim liderima. Oni, koji je poznaju za nju kažu da je moćna, pragmatična i jasna. No, drugi 'pak ne misle tako. 'Mislim da je pretjerano gruba. Ima takav stil da bih je lako mogla zamisliti u uniformi', kazala je saborska zastupnica Biljana Borsan.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Chemnitzu (Foto: AFP) - 2 Sukobile se kranja desnica i ljevica Kaos u njemačkom Chemnitzu: Policija prosvjednike tjerala vodenim topovima, najmanje dvoje ozlijeđenih AFP Odgovorni za probleme Merkel i Putin razgovaraju o teškim temama: "Moramo priznati kako nemamo trajni prekid vatre"

Maratonske i krizne sastanke uglavnom zatvara čašom vina. Opušta se u sauni, a odmara i planinareći u Alpama. Najviše voli slušati klasičnu glazbu, a njezin, inače konzervativni stil, Nijemce je oduševio 2008. godine kada je na operu došla s dubokim dekolteom.

Nije se dala smesti ni kada ju je na stranačkom skupu konobar 'okupao' pivom. Vrlo je strpljiva pa i kad je riječ o dugim telefonskim razgovorima sa Silvijem Berlusconijem. Prema liku 56-ogodišnje kancelarke napravljena je i popularna Barbie lutkica, a krasila je i njemačke ulice i to u reklami za dojnje rublje. Strasno se poljubila i s bivšim francuskim predsjednikom - ali na kontroverznom plakatu, koji poziva na borbu protiv mržnje.

No, pravi izazov za novu francusko - njemačku osovinu bila je Grčka i kriza u eurozoni. Euro je spašen, a Europa je za sada odahnula.Nema sumnje da je ona na prvom mjestu najutjecajnijih žena na međunarodnoj pozornici. I čini se, spremna za još jedan mandat.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene