Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ledeni čovjek

POSLUŠAJTE GLAS STAR 5 TISUĆLJEĆA Znanstvenici rekonstruirali Otzijeve glasnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su uspjeli rekonstruirati glas najpoznatije europske mumije, Otzija, iako ne do kraja precizno.

Otzi, najpoznatiji eurospki ledeni čovjek, nije progovorio riječ otkako je nasilno ubijen prije 5.300 godina, ali ovog je tjedna najpoznatija europska mumija napokon prekinula pet tisućljeća tišine.

Pročitajte i ovo Anka Mrak Taritaš (FOTO: Patrik Macek/PIXSELL) 53,2 milijuna Milijuni otišli Crkvi, javio se i GLAS: "HDZ kupuje naklonost crkvenih poglavara. Otimaju čak i europski novac" Anka Mrak Taritaš žestoke poruke GLAS: ''Mađaron Grlić Radman nastavlja sramotiti Hrvatsku'', Orbana nazvali diktatorčićem

Koristeći CT skeniranje, znanstvenici su uspješno replicirali 'najbolju približnu verziju' glasa tog žitelja iz Kamenog doba. Tim znanstvenika uspješno je rekonstruirao glasnice mumije, što im je omogućilo da digitalnim putem proizvedu izgovor samoglasnika, onako kako je to vjerojatno govorio i sam Otzi, prenosi Daily Mail.

"Ne možemo reći da smo rekonstruirali Otzijev glas, jer nam nedostaju određene ključne informacije. No, s dva mjerenja, dužine njegovog dišnog trakta i glasnica, uspjeli smo proizvesti prilično pouzdanu procjenu njegovog glasa", rekao je Rolando Füstös, voditelj studije i laringolog bolnice San Maurizio u Bolzanu.

Znanstvenici su to otkriće označili kao startnu točku za daljnja istraživanja.

Otzi je pronađen prije 25 godina u Alpama na granici Austrije i Italije. Pronašli su ga planinari, a policija je prvo otvorila kriminalističku istragu, no ispostavilo se da je leš izuzetno star, ali da je doista i bila riječ o ubojstvu.

Mumificiran u ledu, Oetzi je postao senzacija i izvor neprocjenjivih znanstvenih uvida koji ne prestaju ni nakon četvrt stoljeća.

U vrijeme kad je Oetzi preminuo, između 3350 i 3100 godine prije naše ere, Stonehenge u Engleskoj i egipatske piramide još uvijek nisu bile izgrađene.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene