451160
451160
451160
451160
451160

POSLUŠAJTE GLAS STAR 5 TISUĆLJEĆA Znanstvenici rekonstruirali Otzijeve glasnice

  • , 24.09.2016., 10:25
  • Autor:
  • komentara

Znanstvenici su uspjeli rekonstruirati glas najpoznatije europske mumije, Otzija, iako ne do kraja precizno.

 
 
 
 
Otzi, ledeni čovjek (Foto: AFP)
Otzi, ledeni čovjek (Foto: AFP)

Otzi, najpoznatiji eurospki ledeni čovjek, nije progovorio riječ otkako je nasilno ubijen prije 5.300 godina, ali ovog je tjedna najpoznatija europska mumija napokon prekinula pet tisućljeća tišine.

Koristeći CT skeniranje, znanstvenici su uspješno replicirali 'najbolju približnu verziju' glasa tog žitelja iz Kamenog doba. Tim znanstvenika uspješno je rekonstruirao glasnice mumije, što im je omogućilo da digitalnim putem proizvedu izgovor samoglasnika, onako kako je to vjerojatno govorio i sam Otzi, prenosi Daily Mail.

"Ne možemo reći da smo rekonstruirali Otzijev glas, jer nam nedostaju određene ključne informacije. No, s dva mjerenja, dužine njegovog dišnog trakta i glasnica, uspjeli smo proizvesti prilično pouzdanu procjenu njegovog glasa", rekao je Rolando Füstös, voditelj studije i laringolog bolnice San Maurizio u Bolzanu.

Znanstvenici su to otkriće označili kao startnu točku za daljnja istraživanja.

Otzi je pronađen prije 25 godina u Alpama na granici Austrije i Italije. Pronašli su ga planinari, a policija je prvo otvorila kriminalističku istragu, no ispostavilo se da je leš izuzetno star, ali da je doista i bila riječ o ubojstvu.

Mumificiran u ledu, Oetzi je postao senzacija i izvor neprocjenjivih znanstvenih uvida koji ne prestaju ni nakon četvrt stoljeća.

U vrijeme kad je Oetzi preminuo, između 3350 i 3100 godine prije naše ere, Stonehenge u Engleskoj i egipatske piramide još uvijek nisu bile izgrađene.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se