Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Topljenje permafrosta

Znanstvenici zabrinuti: Ugrožena četvrtina sjeverne polutke!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su sve više zabrinuti zbog topljenja permafrosta, sloja trajno smrznutog tla na kojem leži četvrtina sjeverne polutke, jer sadrži dvostruko više ugljika nego cijela atmosfera.

The New York Times javlja da znanstvenici već duže vrijeme znaju da su sjeverna područja skladište smrznutog ugljika u obliku lišća, korijena i drugih organskih tvari zarobljenih u zaleđenom tlu - mješavina, koja kada se otopi, može obilato proizvoditi metan i ugljični dioksid, plinove odgovorne za 'krađu' topline i zagrijavanje planeta. Zapanjeni su, međutim, količinom organskih otpadaka.

Katey Anthony, znanstvenica koja proučava metan, ističe da ispod jezera na Aljaski, primjerice, leži debeli sloj raspadnutog lišća, biljaka koje su svjetlo dana ugledale prije 30.000 godina. Glavna briga znanstvenika nije da će se permafrost brzo otopiti, jer za to će, kako procjenjuju, trebati više od stoljeća a možda i nekoliko stotina godina, ali kada krene, bit će to nemoguće zaustaviti.

'Čak i ako to bude 5 do 10 posto današnje emisije plinova, biti će to jako zabrinjavajuće, a 30 posto je zastrašujuće', kazao je australski znanstvenik Josep Canadell.

Preliminarne kompjutorske analize pokazuju da bi Arktik i subarktički predjeli mogli postali godišnji izvor ugljika jednak količini od 15 posto današnje godišnje emisije tog plina proizvedenog uslijed ljudske aktivnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 5 Dobro je znati Vozite se u ledenom autu na posao? Ovo morate odmah učiniti kako biste se brže zagrijali Ilustracija "Ako zima ne ugrize..." Dugoročna prognoza za zimu: Meteorolog otkriva što nas čeka za Božić i Novu godinu, kada će biti najhladnije i hoće li pasti snijeg

>> Čudo prirode na dnu Antarktika

Topljenje permafrosta je najuočljivije na južnim rubovima. Diljem golemog područja, uključujući veći dio središnje Aljaske, permafrost održava temperaturu neznatno ispod nule. Očekuje se da će ozbiljnije topljenje započeti oko 2020. U sjevernoj Aljaski i sjevernom Sibiru, gdje je temperatura permafrosta najmanje minus 24 stupnja Celzija, trebat će duže vremena za topljenje. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene