Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KONTROVERZNI PROJEKT U SAD-u

Hoće li ljudske živote spašavati 'svinjski Frankensteini'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici u SAD-u ponovno pokušavaju u svinjama uzgojiti ljudske organe.

Ljudske matične stanice injektirali su u svinjske embrije kako bi dobili ljudsko-svinjske embrije, tzv. himere. Kada bi im to uspjelo to bi bila revolucija u transplantaciji organa. Prva aocijacija na himeru je čudovište iz grčke mitologije s glavom lava, tijelom koze i repom zmije.

U timu sa Sveučilišta u Kaliforniji, međutim, tvrde kako bi, kada bi im to uspjelo, dobili sasvim obične svinje osim što bi jedan njihov organ bio sačinjeni od ljudskih stanica.
Znanstvenici su već imali slične pokušaje i s ovcama i svinjama, preciznije 20-ak njih,međutim, niti jedna takva himera još nije rođena niti je eskperiment s uzgojem organa uspio.

Pablo Ross, biolog za reproduktivnu medicinu, koji radi na ovom kontroverznom projektu, pojasnio je: 'Nadamo se da će se embrij svinje razviti normalno, ali da će njegova gušterača biti gotovo u potpunosti od ljudskih stanica te da će zato biti pogodna za pacijenta koji čeka transplantaciju.'

Kako bi se u svinjskom embriju razvio ljudski organ kalifornijski znanstvenici koriste posebnu tehniku 'uređivanja gena'. S malim laserom naprave rupicu u membrani embrija kroz koju injektiraju sintetiziranu molekulu koja doslovce 'izbriše' svinjski gen za gušteraču. Tada naprave drugu rupu u membrani kroz koju injektiraju ljudske matične stanice. One su izdvojene iz ljudske kože odrasle osobe i na taj način se pokušava minimalizirati rizik od odbacivanja.

Ljudske matične stanice u tijelu svinje ponašaju se na isti način kao i u ljudskom tijelu i baš zbog toga ovaj znanstveni eksperiment ima puno protivnika koji strahuju da bi stvari mogle poći po zlu - primjerice, da injektirane ljudske stanice 'krenu' prema mozgu koji onda neće biti kao u svinje već kao u čovjeka.

No, znanstvenici se nadaju da će se ipak zadržati tamo gdje su maknuli svinjski gen. Nakon takvog 'uređivanja gena', novi himera-embrij vraća se kirurškim putem u maternicu svinje. Za sada je dopušteno razvijanje embrija samo do ranog stadija kada se uklanja i analizira.

No, ukoliko znanstvenicima uspije s ovakvim genskim uređivanjem uzgojiti ljudsku gušteraču u svinji, to bi mogla biti prijelomna točka u transplantaciji organa i liječenju brojnih bolesti. Naime, znanstvenici vjeruju kako bi mogli uzgojiti i srce, jetra, bubrege, pluća..., piše BBC.
 

Pročitajte i ovo Svinja Čekaju svoj novac Dozvola svinjokolje obradovala je mnoge, ali nisu svi sretni: "Nisu problem prazni svinjci..." Ana Papeš Uspjeh hrvatskih liječnika Ana ne skida osmijeh s lica, nedavno je počeo njezin novi život: ''Da je bilo jednostavno, nije. Sve sam morala prilagoditi“

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene