Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Morsko čudovište

ZNANSTVENICI TVRDE U moru postoji mega lignja veličine školskog autobusa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S očima veličine košarkaške lopte divovske lignje su možda jedna od najčudnijih i najneuhvatljivijih bića na planeti.

Znanstvenici su do sada imali priliku izmjeriti više od 130 primjeraka, a najveća je bila duga 13 metara. No, nova studija tih morskih čudovišta je pokazala da one mogu narasti i do 20 metara, što je veličina - školskog autobusa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na čemu je on? Mičite se s puta, ide mrcina ljuta: Prolaznicima se u nedjelju ukazao "aligatorzilla" Slika nije dostupna Predator u akciji Nepoznato 'čudovište' noću siše krv, zasad stradalo oko 200 životinja

Istraživanje je vodio Charles Paxton, ekolog za ribarstvo i statističar na Sveučilištu St. Andrews. On je procijenio maksimalnu veličinu koju ova vrsta može doseći proučavajući razne podatke sakupljene o tim stvorenjima tijekom godina, piše LiveScience.

Konkretno, Paxton se fokusirao na kljun, koji se vrlo često može naći u crijevima kitova ulješura koji se hrane ovim divovskim bićima. Modeliranjem odnosa između veličine kljuna i dužine lignje te uspoređujući ih s veličinom kljuna pronađenim u kitovima Paxtom je došao do zaključka da se divovske lignje vrlo vjerojatno i puno veće - i do 20 metara.

Prvi zapisi o tijelima divovskih lignji lignji koja se povremeno pojavljuju na obalama, poznatih i pod nazivom Architeuthis dux, potiču još od 1639. godine. No tek 2004. su japanski znanstvenici ugledali jedno od tih nedostižnih stvorenja u svom prirodnom staništu - ženku divovske lignje dugu 7 metara.

'Posljednjih nekoliko godina proučavam cijelu pozadinu znanosti o tim morskim čudovištima i zaista mislim da je njihova veličina podcijenjena', smatra Paxton.

Jedna od teorija o tome kako divovska lignja može toliko narasti jest i ta da se povremeno rastežu pa se Paxton nada kako će daljnja istraživanja mrtvih lignji pokazati koliko se zapravo njihova tijela mogu rastegnuti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene