450934
450934
450934
450934
450934

ZNANSTVENICI UTVRDILI Pušenje trajno oštećuje gene

  • , 21.09.2016., 15:18
  • Autor:
  • komentara

Znanstvenici s Harvarda utvrdili su da pušenje trajno oštećuje DNK.

 
 
 
 
Pušenje oštećuje DNK (Ilustracija: Guliver/Thinkstock)
Pušenje oštećuje DNK (Ilustracija: Guliver/Thinkstock)

Da pušenje oštećuje DNK znalo se i dosad, no znanstvenici s Harvard Medical School utvrdili su da neka oštećenja ostaju vidljiva i nakon 30 godina.

Istraživanjem, koje je obuhvatilo 16 tisuća ljudi, utvrđeno je da većina oštećenja gena, nastalih kao posljedice dugogodišnjeg pušenja, nestaje pet godina nakon prestanka. Neka, međutim, ostaju zauvijek.

„Studija je pronašla uvjerljive dokaze da pušenje ima dugotrajan učinak na naš molekularni sustav, koji može trajati i više od 30 godina“, kaže Roby Joehanes s Harvard Medical School.

Genetska oštećenja uzrokuju srčana oboljenja i karcinom, no tek su neka nasljedna, dok većinu uzrokuje svakodnevni život, a pušenje se smatra najvećim krivcem.
Joehanes ipak ohrabruje da se većina DNK pet godina od prestanka pušenja vraća na razine ljudi koji nikad nisu pušili, odnosno da se tijelo samo pokušava izliječiti od štetnog utjecaja pušenja, objavio je NBC News.

Pušenje je najveći uzrok bolesti koje se mogu prevenirati u Americi. Godišnje ubija više od 480 tisuća Amerikanaca, dok u svijetu odnosi oko šest milijuna života. I dok Amerika bilježi sve manje pušača (svega 15 posto odraslih i 11 posto srednjoškolaca puši), u Hrvatskoj su te brojke poraznije. Prema posljednjem Europskom istraživanju o pušenju, pijenju alkohola i uzimanju droga (ESPAD), čak 33 posto Hrvata mlađih od 16 godina redovno puši.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se