Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Senzacionalno otkriće

Znanstvenici pronašli najstariji dokaz života na Zemlji, puno stariji nego se mislilo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su pronašli fosile za koje vjeruju da pripadaju najstariji organizmima na Zemlji, javlja BBC.

Znanstvenici pretpostavljaju da su fosili stari između 3,77 i 4,28 milijardi godina, a pronađeni su u stijenama u Kanadi. To bi značilo da su se ovi organizmi na Zemlji pojavili nedugo nakon njezina formiranja, tj. nekoliko stotina milijuna godina prije organizama koji su se do sada službeno smatrali najstarijim.

Pročitajte i ovo Svemir - 1 Burni dani Dva velika asteroida prolaze kraj Zemlje, očekuju se još tri: Veličine su putničkih zrakoplova Poljoprivreda i natječaji: Ilustracija - 2 NE DIRAJTE MI RAVNICU Seljaci gube zemlju, natječaji se ne raspisuju, a stižu im - kazne: "Situacija je alarmantna"

Znanstvenici su svoje otkriće objavili u časopisu Nature.

Kao i sve tvrdnje o drevnom životu, i ova studija sporna. Ipak, tim znanstvenika vjeruje kako može odgovoriti na bilo kakve nedoumice.

Veličina mikroorganizama iz Quebeca je jedna desetina širine ljudske kose i sadrži značajne količine hematita - željezova oksidnog minerala ili "hrđe", piše BBC.

Profesor Matthew Dodd, koji je analizirao pronađene fosile na University Collegeu u Londonu, tvrdi da bi ovo otkriće moglo pruži novi uvid u porijeklo života na Zemlji.

"Ovo otkriće daje odgovor na jedno od najvažnijih pitanja koje je čovječanstvo ikada sebi postavilo - odakle dolazimo i zašto smo ovdje?", rekao je profesor Dodd. "Osjećam se vrlo ushićeno. U rukama držim najstarije životne forme, promatram ih i proučavam".

Fosili su pronađeni u slojevima kvarca u tzv. nuvuagittuqalnom podkornom pojasu (NSB). Radi se o prastarom oceanskom dnu koje sadrži neke od najstarijih vulkanskih i sedimentnih stijena na svijetu koji su poznati znanstvenicima.

U tom pojasu se nalaze neke od najstarijih stijena na svijetu, a nekada su bile bogate podmorskim geotermalnim izvorima. Ti su izvori i danas važno stanište mikroorganizama i ekosustav potpuno neovisan od sunčeve svjetlosti. Zbog bogatstva mineralima znanstvenici su prilično sigurni kako je život na Zemlji počeo upravo na takvim mjestima.

Fosile je pronašao prof. dr. Dominic Papineau.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene