Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fascinantno

Znanstvenici otkrili fosilnu prašinu iz svemira u bijelim stijenama Dovera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom novog istraživanja znanstvenici su otkrili fosilnu prašinu na bijelim stijenama Dovera koja bi mogla pružiti novi izvor informacija o ranom solarnom sustavu.

Znanstvenici su otkrili fosilnu prašinu na bijelim stijenama Dovera koja bi mogla pružiti novi izvor informacija o ranom solarnom sustavu. Rezultati bi nam mogli otkriti što se događalo u našem Sunčevom sustavu prije milijun godina.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera

Dok su stijene izvor fosila koji nam pomažu shvatiti promjene koje su se dogodile na Zemlji prije milijun godina, istraživači kažu da ovo novo otkriće baca svjetlo na ono što se događalo mnogo dalje. Prema njima, ova fosilna prašina mogla bi se upotrijebiti za praćenje položaja asteroida bogatih vodom, koji bi mogli potencijalno biti od koristi svemirskim putnicima u budućnosti.

Unatoč činjenici da oko 20.000 do 30.000 tona fosilne prašine padne na Zemlju svake godine, s obzirom na njezinu veličinu, teško ju je pronaći. Međutim, istraživači kažu da su ju ovaj put mogli uočiti.

Sada, tim na Sveučilištu Imperial u Londonu vjeruje da bi to moglo pomoći znanstvenicima da bolje razumiju događaje koji su se dogodili prije više milijuna godina. "Ikonske bijele stijene Dovera važan su izvor fosila koji nam pomažu u određivanju promjena i potresa koje je planet prošao prije mnogo milijuna godina", rekao je Martin Suttle, glavni autor i istraživač iz odjela za Zemlju, znanost i inženjerstvo spomenutog sveučilišta.

U drugom istraživanju, isti tim otkrio je način utvrđivanja je li fosilna prašina bogata glinom jer bi to moglo utjecati na pronalaženje asteroida bogatih vodom u našem sustavu. "Izvor vode je od vitalne važnosti jer se može koristiti za piće, za stvaranje kisika, pa čak i kao gorivo za svemirsku letjelicu“, rekao je Matt Genge, glavni autor iz Odjela za znanost o Zemlji, piše Independent.

"Relevantnost našeg istraživanja je da se čestice fosilne prašine koje slijeću na Zemlju u konačnici mogu upotrijebiti za praćenje asteroida bogatih vodom", zaključio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene