Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljednji veliki egipatski kralj

Znanstvenici otkrili nevjerojatnu činjenicu o smrti Ramzesa III

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkriveni su novi detalji o tome kako je posljednji veliki egipatski kralj Ramzes III otišao u grobnicu.

Kraj vladavine Ramzesa III nije bio zamišljen kao još jedan od povijesnih misterija, a nakon što je skupina znanstvenika ukrcala CT skener u kamion i donijela ga do muzeja u Kairu te njime snimila mumiju Ramzesa III, to se ispostavilo točnim.

Pročitajte i ovo Eksplozija autobusa u Kairu (Foto: AFP) Prevozio turiste iz Vijetnama Eksplozija turističkog busa u blizini piramida u Kairu: Dvije osobe poginule, 12 ranjenih Slika nije dostupna Keopsova piramida Arheolozi vjeruju da su otkrili kako su Egipćani prenosili teške blokove za izgradnju piramida

>> 'Pronašli smo mumiju izvanzemaljskog porijekla!'

Snimke dobivene CT skenerom otkrile su kako je vrat Ramzesa III bio prerezan sve do kralježnice te da su mu bili prerezani grkljan i velike krvne žile u vratu. Znanstvenici ističu kako vrlo lako moguće da je rez dio mumificiranja leša, iako takav 'tretman' stari Egipćani nisu navodili kao primjer kod drugih mumija, prenosi popsci.com.

Znanstvenici su otkrili i mali talisman u vratu Ramzesa III, kojeg su vjerojatno tamo postavili balzameri, kako bi pomogao iscijeliti ranu.

Pregledali su i neimenovanu mumiju koja je bila pokopana pored Ramzesa III, a genetskim testiranjem utvrđeno je kako se radi o jednom od Ramzesovih sinova, kao što su povjesničari i sumnjali. Bio je to zapravo sin koji je osuđen zbog planiranja da svrgne oca s prijestolja. Pokopan je u kozjoj koži, što se smatralo 'ritualno nečistim' i uz jasno vidljiv izraz lica za kojeg znanstvenici tvrde da je dokaz kako je pokopan u sramoti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene