Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Dramatičan gubitak težine'

Znanstvenici otkrili bakteriju od koje miševi mršave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Belgijski znanstvenici otkrili su da pripravak koji sadrži određenu vrstu bakterija probavnog sustava može dovesti do dramatičnog gubitka tjelesne težine kod pretilih miševa,.

Prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu Proceedengs of National Academy of Sciences ta bi bakterija mogla mijenjati sluznicu probavnog sustava kao i način na koji se apsorbira hrana.

Slična se ispitivanja moraju provesti na ljudima kako bi se utvrdilo može li se ista bakterija koristiti za gubitak težine kod ljudi.

Ranija istraživanja pokazala su da se u probavnom sustavu mršavih i pretilih osoba nalaze različiti omjeri i vrste bakterija a utvrđeno je i da operacije probavnog trakta čiji je cilj mršavljenje mijenjaju ravnotežu tih bakterija, prenosi BBC.

>> Fascinantno otkriće: Miševi znaju pjevati!

Sve je više dokaza da vrsta bakterijske zajednice koja živi u ljudskom organizmu može utjecati na zdravlje.

Znanstvenici s belgijskog katoličkog sveučilišta Louvain proučavali su bakteriju Akkermansiju muciniphilu koja obično čini 3 do 5 posto bakterija probavnog sustava no njezin broj smanjuje se kod pretilih osoba.

Miševi koji su prvo udebljani masnom hranu stavljeni su na prehanu koja sadrži te bakterije te su izgubili polovicu dobijene težine iako nisu uvedene nikakve druge promjene u njihovu prehranu.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Sanja Musić Milanović Za Dnevnik Nove TV Sanja Musić Milanović o problemu s kojim se mnogi bore: "Situacija kod djece je alarmantna" Slika nije dostupna Bravo, mladiću Punih 500 dana nije taknuo alkohol, razlika je fascinantna

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene