Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi detalji o balzamiranju

Znanstvenici demantirali Herodota, otkrili pravu istinu o mumijama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživači iz Kanade su detaljno proučili oko 150 mumija te su došli do zaključka da je slavni starogrčki povjesničar o metodama balzamiranja u Egiptu pisao 'kao turist'.

Nakon detaljnog proučavanja oko 150 mumija, kanadski su znanstvenici zaključili da je postupak balzamiranja kod starih Egipćana bio znatno drugačiji od dosad uvriježenog mišljenja, koje se dobrim dijelom zasnivalo na zapisima starogrčkog povjesničara Herodota.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Drevni DNK odgovara na mnoga pitanja Genetski testovi otkrili zanimljivosti o drevnim Egipćanima Slika nije dostupna Mumija plaši ljude Sumnjaju na pravo prokletstvo: Što skriva poklopac sarkofaga?

Antropolog na Sveučilištu u Ontariju Andrew Wade kaže da Herodotov opis umnogome zvuči kao priča nekog turista. 'Ne uzimamo baš svaku njegovu rečenicu zdravo za gotovo', rekao je Wade, a prenosi Daily Mail.

>> 4.000 godina stara mumija dobit će lice

Spomenuti je grčki povjesničar tvrdio da su postojale dvije osnovne metode balzamiranja, jedna za društvenu elitu, a druga za pripadnike nižih klasa. Na tijelima pokojnika iz redova društvene kreme bio bi napravljen rez na trbuhu, a zatim bi se vadili organi. Pokojnici iz nižih društvenih slojeva bez organa bi ostajali nakon klistiranja. Za to se najčešće koristilo cedrovo ulje.

Herodot je također tvrdio da bi iz tijela uvijek bio izvađen mozak, dok bi srce uvijek ostalo nedirnuto.

Kanadski istraživači, nasuprot Herodotu, tvrde da su CT skeniranjem i 3D rekonstrukcijama otkrili kako ni elita nije bila uvijek pošteđena klistiranja, s tim da nema previše dokaza o uporabi cedrovog ulja.

Kažu i da je tvrdnja o srcu koje bi uvijek ostalo netaknuto zapravo veliki mit. Prema njima, srce bi bilo izvađeno u barem 75 posto slučajeva. Za ovih preostalih 25 posto kažu da je vjerojatno riječ o bogatijem sloju ljudi, s obzirom da se vjeruje kako je zadržavanje srca u mumiji bilo na velikoj cijeni u starom Egiptu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene