Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Gdje je voda?

Znanstvenici: Čeka nas katastrofa ako ne riješimo ovaj problem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici koji su proučavali NASA-ine satelitske podatke prikupljene u posljednjih deset godina otkrili su uznemirujući uzorak: U cijelom svijetu, suha područja se dodatno isušuju, a natopljena vodom sve se više natapaju.

Stručnjak za vodu Jay Famiglietti iz NASA-e, upozorio je da Zemlju čeka katastrofa o kojoj nitko ne govori. Posljedice će, kaže, biti globalne i osjetit će se u svim sferama života, piše Quartz.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Ilustracija Iz slavine ili iz dućana? Koliko Hrvati često piju vodu i koju najviše? Najnovije istraživanje otkrilo zanimljive rezultate

On je jedan od autora istraživanja koje je prošlog tjedna objavljeno u časopisu Science, a koje zaključuje da se suha područja na Zemlji dodatno isušuju dok se ona natopljena vodom sve više natapaju.

U posljednjih je nekoliko desetljeća tlo upilo dodatnih 3,2 trilijuna tona vode, koje skladišti u zemlji, jezerima i podzemnim vodama, što je usporilo podizanje morske razine uslijed topljenja ledenjaka za 20 posto.

Za razliku od toga, suhe se regije Zemlje dodatno isušuju i nikada nije postojao veći kontrast između suhih i natopljenih područja na Zemlji.

Natopljena područja uključuju rijeku Missouri, sjevernu Amazonu i dijelove Afrike, dok su se dodatno isušila područja Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike.

Rezultat takve polarizacije i nejednakog pristupa pitkoj vodi imat će globalne posljedice na sve sfere života: od globalnih migracija, gospodarskih i političkih nestabilnosti pa sve do izumiranja vrsta. 'Usprkos istraživanjima koja pokazuju da se sprema globalna katastrofa, ništa se ne poduzima kako bi se stalo na kraj problemu vode', zaključuje Famiglietti.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene