Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teorije zavjere

Znamo li sve o najvećem terorističkom napadu u povijesti čovječanstva?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koliko stvari oko terorističkog napada 11. rujna 2001. još uvijek ostaje nerazjašnjeno?

Prošlo je deset godina otkako je New York 11. rujna zadesila tragedija. Svjetski trgovački centar (WTC tornjevi) uništen je u terorističkom napadu. No, kao i nekoliko mjeseci i godina nakon događaja, tako i nakon čitave dekade, mnoga pitanja oko tog događaja ostaju misterij. Iako mnogi smatraju da su to samo puste priče, teorije zavjere nam zapravo pomažu u razumijevanju tih događaja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Top 10 Teorije zavjere, izmišljotina ili stvarnost? Slika nije dostupna Sjećanje na napad Pogledajte nastanak Memorijalnog centra 11/9 u 60 sekundi

Nakon toga dana, sigurnost na globalnoj razini iz temelja se promijenila, a terorizam i terorističke organizacije, poput Al Qaide, proglašene su najvećim svjetskim zlom. Prisjetimo se i sada, nakon 10 godina, kako su se stvari odvijale 11. rujna 2001. godine i što je poznato od službenih verzija dosad, a što su kao objašnjenje ponudile brojne teorije zavjere.

Izostanak reakcije američke vojske u presretanju otetih zrakoplova

Teoretičari zavjere ovdje su ponudili svi jednostavan odgovor - tadašnji američki potpredsjednik Dick Cheney naredio je vojnom zrakoplovstvu da ne poduzimaju ništa i da puste otete zrakoplove.

Službena izvješća slabu reakciju američkog ratnog zrakoplovstva objasnila su propustima u komunikaciji. Osim što se radilo o otmici više putničkih zrakoplova, uređaji za identifikaciju tih zrakoplova bili su ili isključeni ili zamijenjeni.

Nadalje, istog se dana odvijala i vježba ratnog zrakoplovstva, a kontrolor leta Colin Scoggins bio je stalno u kontaktu sa zapovjedništvom vojnog zrakoplovstva i on nije primijetio manjak komunikacije. No, to je bio slučaj između Civilne kontrole leta (FAA) i američke vojske. Isto tako, službena izvješća navode zastarjelost vojne opreme i dizajn iste da nadgleda prijetnje iznad Atlantika.

Pad Blizanaca (WTC)

I dan danas mnogo se ljudi pita kako su se to tornjevi Svjetskog trgovačkog centra uspjeli urušiti unutar svojih temelja, nakon požara na nekoliko katova, koji je trajao samo sat-dva.

Teoretičari zavjere i ovdje nude jednostavan odgovor. WTC nije uništilo urušavanje od požara, već eksplozivom kontrolirano urušavanje, odnosno namjerno urušavanje. Urušavanje svakog od tornjeva trajalo je oko deset sekundi, a požari koji su nastali nakon udara zrakoplova, gorjeli su 56 minuta na tornju broj dva i 102 minute na tornju broj jedan.

Isto tako, teorije zavjere ističu kako su se prije urušavanja mogle čuti glasne eksplozije i vidjeti izbijanje stakala s prozora.

Službena istraga, međutim, pokazala je nešto drugo. Zrakoplovi su, prema istrazi, presjekli potporne stupove, ili ih katastrofalno oštetili. Oko 40.000 litara avionskog goriva razlilo se po nekoliko katova WTC tornjeva, što je uzrokovalo požare s temperaturama i do 1.000 stupnjeva Celzija. To je ujedno i oslabilo potporne stupove, savijajući ih i proizvodeći zvukove 'eksplozije'.

Nadalje, podovi su počeli propadati i stvoreno je dinamičko kretanje, koje je urušilo tornjeve. Službeno izvješće pronašlo je i 'rupu' u teoriji zavjere, istaknuvši kako se kontrolirano rušenje zgrada vrši na način da se eksploziv detonira odozdo prema gore, a to nije bio slučaj kod WTC-a. Osim toga, nije pronađen nikakav dokaz koji bi upućivao na uporabu eksploziva, ili druge rutinske tragove kod kontroliranog rušenja zgrada.

Napad na Pentagon

Najveće pitanje ovdje bilo je kako pilot amater može izvesti tako precizan manevar i zabiti se u najčuvanije vojno zapovjedništvo u svijetu, a da pritom ne ostavi nikakve tragove?

Teoretičari zavjere isticali su prvotno kako je Pentagon zapravo pogodio ili krstareći projektil, ili bespilotna letjelica. Kako je vrijeme odmicalo, sve je više dokaza bilo koji su ukazuju kako je zrakoplov na letu 77 doista udario u Pentagon. Teoretičari zavjere tome su doskočili pojašnjenjem da je onda taj zrakoplov bio pod kontrolom Pentagona, a ne Al Qaide.

Službeno izvješće nakon napada na Pentagon govori o pronalasku ostataka zrakoplova i crnih kutija. Iako prve video snimke s mjesta nesreće nisu pokazale ostatke zrakoplova, naknadne video snimke i fotografije prikazale su te ostatke i put leta, odnosno nekolicinu polomljenih rasvjetnih stupova.

Nadalje, postoje i svjedoci koji tvrde kako su vidjeli da se zrakoplov zabio u Pentagon, a istraga je pronašla i ostatke posade i otmičara te ih identificirala putem DNK metode.

Kobni let 93

Ovo je jedan od najslabije objašnjenih događaja iz tog kobnog dana - je li taj putnički zrakoplov uopće bio srušen i gdje su njegovi ostaci i putnici?

Teorije zavjere ponudile su odgovor kako je let 93 oborila raketa, nakon čega se zrakoplov zapalio i doslovce dezintegrirao u zraku.

Službeno izvješće pokazalo je fotografije s mjesta nesreće u Shanksvilleu u Pennsylvaniji, a zabilježen je i razgovor iz kokpita zrakoplova, koji ukazuje na pobunu putnika protiv otimača zrakoplova. Američka vojska opovrgnula je davanje naredbe za rušenje zrakoplova i o tome nema nikakvog zapisa. Gdje su završili ostaci zrakoplova kojeg su putnici oteli otmičarima, službeno izvješće ne nudi.

Zgrada broj 7 - Nestali u 2,25 sekundi

Kako je moguće da se neboder, kojeg nije pogodio nikakav zrakoplov, uruši u manje od 2,5 sekundi zbog požara?

Teorije zavjere opet ponavljaju - radi se o kontroliranom rušenju zgrade. Jedino eksploziv može srušiti takav neboder u 2,25 sekundi tvrde teoretičari zavjere, a neki znanstvenici koji su prikupljali uzorke s mjesta urušavanja, pronašli su tragove eksploziva. Iste su pronašli i među ostacima Blizanaca.

Službena istraga oko ovog događaja trajala je pune tri godine. Zaključak je bio da je zgrada kolabirala zbog sedmosatnog požara uzrokovanog padom sjevernog tornja WTC-a. Dokazi o eksplozivu nisu pronađeni, a službeno izvješće je ono što su znanstvenici proglasili dokazom ostataka eksploziva, proglasili ostacima primarne boje zgrade.

Teroristički napadi u New Yorku i Washingtonu zasigurno su napravili jedno - obilježili su ulazak u novo stoljeće s potpisom neviđenog nasilja. Promijenili su međunarodne odnose i uveli terorizam kao još jaču prijetnju globalnoj sigurnosti. Događaji koji su zaredali na međunarodnoj sceni nakon 11. rujna 2001. dokaz su navedene promjene, a nedavno ubojstvo najtraženijeg čovjeka na svijetu, Osame bin Ladena, samo dokaz da lov na svjetske teroriste nije samo mrtvo slovo na papiru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene