Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog Ljubljanske banke

Jelinčić traži Pahora da ne dopusti RH zatvaranje poglavlja o tržišnom natjecanju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik slovenskih nacionalista Zmago Jelinčič zatražio je od premijera Boruta Pahora da na pristupnoj konferenciji Hrvatske i Europske unije 30. ovog mjeseca ne dopusti zatvaranje pregovaračkog poglavlja tržišno natjecanje, javila je u četvrtak Slovenska tiskovna agencija STA.

 

Pročitajte i ovo Švedska postaje članica NATO-a gotov trnovit put Nakon dva stoljeća neutralnosti: Švedska postaje članica NATO-a Slika nije dostupna U Sloveniji od pohvala do pokuda Jelinčič: Ovaj dogovor je izdaja slovenske vlade

Pahor je u srijedu nakon sjednice vlade izjavio da je vlada dvama parlamentarnim odborima preporučila zaključak po kojemu će Slovenija kao članica EU-a dati suglasnost za otvaranje triju i zatvaranje jednog pregovaračkog poglavlja na toj konferenciji, ali nije specificirao koja su poglavlja posrijedi.
No, Jelinčič pretpostavlja da će Pahor dopustiti zatvaranje pregovaračkog poglavlja tržišno natjecanje, a pitanje ponovnog poslovanja Ljubljanske banke u Hrvatskoj vezati na 4. pregovaračko poglavlje, odnosno pregovore o slobodnom protoku kapitala.

Prema navodima slovenskih medija, Jelinčič koji vodi manju parlamentarnu Slovensku nacionalnu stranku (SNS), preporučio je Pahoru da i poglavlje o tržišnoj konkurenciji uvjetuje pitanjem rada Ljubljanske banke jer tvrdi da je to sukcesijsko pitanje bivše Jugoslavije i da se Hrvatska protivi da se ono riješi prema sporazumu o sukcesiji nasljednica bivše SFRJ.

>> Pahor: Blokade neće biti

U pismu Pahoru, navode slovenski mediji, Jelinčič je kao dodatan razlog za blokadu tog poglavlja naveo navodno ‘stalno šikaniranje Slovenije i njenih građana’ u Hrvatskoj.
Kao ilustraciju navodnog podcjenjivanja Slovenaca, Jelinčič je naveo da je komentator javne televizije u srijedu tijekom prijenosa nogometne utakmice Španjolska - Švicarska navodno rekao da su Španjolci na vrata Švicaraca uputili više udaraca nego što je ispaljeno projektila tijekom slovenskog domovinskog rata.

U Sloveniji se inače ta utakmica nije mogla gledati na programu hrvatske javne televizije budući da je u vrijeme prijenosa utakmica ‘zatamnjen’ zbog marketinških pravila jer utakmice Svjetskog prvenstva u nogometu prenosi i slovenska nacionalna televizija koja mora voditi računa o prihodima od reklama.

Jelinčič je, navodi STA, od premijera Pahora zahtijevao da zbog incidenta tijekom prijenosa na javnoj televiziji prosvjeduje kod premijerke Jadranke Kosor. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene