Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Globalna potražnja

Stručnjaci upozoravaju: Zlatna groznica mogla bi ih uništiti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 1680 četvornih kilometara kišnih šuma u Južnoj Americi netalo je zbog kopanja zlata od 2001. do 2013., pokazuje studija koju prenosi BBC.

Globalna potražnja za zlatom izlaže opasnostima neke od najzabačenijih i najočuvanijih tropskih šuma na svijetu, upozoravaju stručnjaci.

Pročitajte i ovo Zlatna poluga I banke ulažu Zlato nikad nije bilo skuplje, a cijena će mu još porasti. I ne, to nije dobra vijest Ilustracija Objavio Invesco Inflacija će biti gora nego u zadnjih 10 godina: Zemlje vraćaju kući svoje zlatne rezerve

Oko 1680 četvornih kilometara kišnih šuma u Južnoj Americi netalo je zbog kopanja zlata od 2001. do 2013., pokazuje studija koju prenosi BBC. Znanstvenici sa sveučilišta u Portoriku kažu da je iskapanje tog skupocjenog metala glavna prijetnja drevnim prašumana u zemljama kao što su Peru i Surinam.

Potrošači se protiv toga mogu boriti kupujući samo zlato iz tzv. pravedne trgovine, kažu zaštitari okoliša.

'Ustrajući na takvom zlatu kada kupuju nakit i ostale proizvode potrošači imaju stvarnu moć da se ova nepoštena i za okoliš štetna praksa zaustavi', rekla je dr. Susanne Schmitt iz Svjetskog fonda za zaštitu prirode.

Kako je svladan otpor prema krumpirima i zašto su tulipani doveli ljude u dužničko ropstvo?!

Studija, objavljena u znanstvenom časopisu Environmental Research Letters, bavila se tropskim šumama diljem Južne Amerike, u Kolumbiji, Venezueli, Gvajani, Surinamu, Francuskoj Gvajani, Brazilu, Ekvadoru, Peruu i u Boliviji.

Satelitske snimke pokazale su da se krčenje šuma pojačalo nakon izbijanja globalne financijske krize 2007. Najpogođenije su šume u Gvajani, jugozapadna Amazona u Peruu, šuma Tapajos-Xingu u Brazilu i Magdalena Valley-Uraba u Kolombiji.

Cijena zlata pada jer cijena dolara 'rastura'

Globalna proizvodnja zlata povećala se s oko 2445 tona 2000. na oko 2770 tona 2013., dok su cijene skočile, pa je postalo profitabilno kopati u tlu ispod tropskih šuma.

Uklanjanje vegetacije te izgradnja cesta i željeznice mogu imati dugoročan učinak, kažu stručnjaci i upozoravaju da iskapanje zlata može dovesti i do onečišćenja živom koja ulazi u rijeke i atmosferu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene