Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O suživotu s migrantima

''Nevjerojatno mi je da je ovo Švedska u 21. stoljeću''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novinarka Daily Maila Katie Hopkins prošetala je ulicama Stockholma i obišla četvrt Rinkeby u kojoj pretežno žive migranti te otkrila drugu stranu života u Švedskoj.

Po dolasku britanske novinarke u Stockholm, u kanti za smeće ispred policijske postaje Kista, pronađena je bomba. Katie Hopkins povezala je sve s imigrantima iako su joj građani koji su prolazili pokraj mjesta obilježenog policijskom trakom, rekli da treba pričekati rezultate istrage kako bi se znalo tko je i zašto ostavio bombu u kanti za smeće.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Na državnoj granici Božinović obišao granicu i poslao poruku: "Možda bi htjeli žice, drugi bi htjeli da sve puštamo pa bi ovdje bile rijeke migranata" Mlada djevojka maže lice kozmetičkim preparatom Opsjednutost starenjem Lanac ljekarni odlučio stati na kraj štetnoj pojavi među mladima: "U slučaju bolesti ovi proizvodi mogu im i naštetiti"

Hopkins navodi postove na Twitteru očeva djevojčica o tome da Švedska više nije mjesto kakvim ga ljudi zamišljaju te da su djevojke uplašene izaći van iz kuće tijekom noći. Mnogo je primjera, navodi Hopkins, o silovanjima i neredima u Švedskoj od dolaska velikog broja migranata iz arapskih zemalja.

Većina stanovnika četvrti Rinkeby su stranci, odnosno njih čak 90 %. Jedna 27-godišnjakinja s kojom je razgovarala Hopkins tvrdi da se boji izaći sama iz kuće. Ona živi pokraj velikog trgovačkog centra u koji dolaze migranti te se boji sama hodati na ruti od kuće do posla. Priča da se ispod mosta u blizini njezina stana okupljaju muškarci i tijekom dana i noći i ondje besposličare. Katie Hopkins posjetila je to mjesto i pokušala razgovarati s tim muškarcima, na što su joj oni, kaže, odgovarali uvredljivim seksualno-eksplicitnim govorom, piše Daily Mail.

Posjetila je i lokalni ženski multietnički centar te ondje zatekla žene koje govore da se boje izaći iz kuće noću. Međutim, mnoge od njih čak i nakon 25 godina života u Švedskoj slabo govore taj jezik i većinom se sporazumijevaju na arapskom.

Jedna žena u centru je ispričala: ''Više ste izloženi napadima ako niste musliman. Ti dječaci misle da mogu uzeti sve od žene koja ne nosi maramu na glavi''.

''Nevjerojatno mi je da je ovo Švedska u 21. stoljeću, zemlja koju se idealizira zbog svojih ultranaprednih ideala'', napisala je Hopkins.

Svoje iskustvo od prije nekoliko dana u četvrti Rinkeby o kojoj je sa svojom novinarskom ekipom radio prilog, ispričao je Tim Pool u videu koji je objavio na YouTubeu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene