Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Ovo nije preuzimanje vlasti"

Vojska preuzela kontrolu u Zimbabveu, predsjednik u kućnom pritvoru

Vojska u Zimbabveu (Foto: screenshot/APTN)
Vojska u Zimbabveu (Foto: screenshot/APTN) screenshot/APTN
Aktualno Galerija Robert Mugabe (Foto: AFP) Robert Mugabe (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Vojska u Zimbabveu (Foto: screenshot/APTN) Galerija 1/2 >>
Vojska u Zimbabveu poručila je u srijedu ujutro kako nije na djelu udar u toj državi te kako je predsjednik Robert Mugabe siguran, a da je njezino raspoređivanje izvedeno kako bi se spriječilo "kriminalce" oko predsjednika da izazivaju ekonomske i društvene patnje.

"Robert Mugabe i njegova obitelj su živi i zdravi i na sigurnome", kazao je vojni glasnogovornik.

Pročitajte i ovo Robert Mugabe (Foto: AFP) Kraj dugih 37 godina vlasti Politički put Roberta Mugabea: Od heroja afričkog oslobođenja do arhetipa diktatora Robert Mugabe (Foto: AFP) "Slijep ili gluh" Mugabe šokirao Zimbabve: "Preneražen sam. Ne samo ja, nego cijela nacija"

"Ovo nije vojno preuzimanje vlasti. Ono što vojska radi je pacificiranje političke, društvene i ekonomske situacije", dodao je kazavši kako pozivaju "druge državne servise da surađuju na dobrobit zemlje".

Zimbabveanski vojnici i tenkovi blokirali su ulice u glavnom gradu u kojima se nalaze glavni vladini uredi, parlament i sudovi, naveli su svjedoci za Reuters.

Predsjednik u kućnom pritvoru

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe u kućnom je pritvoru u svojem domu u Harareu nakon što je vojska preuzela vlast, rekao je u srijedu južnoafrički predsjednik Jacob Zuma.

Mugabe je "u pritvoru u svojem domu", ali je "dobro", rekao je Zuma, koji je razgovarao telefonom s 93-godišnjim predsjednikom, koji je Zimbabveom vladao gotovo četiri desetljeća.

Istodobno, Zimbabveanci su stali u redove pred bankama kako bi podigli gotovinu.

"Naš su jedini cilj kriminalci oko njega (Mugabea), koji su počinili zločine što su izazvali društvene i ekonomske patnje u zemlji, kako bi ih priveli pravdi", rekao je u srijedu na nacionalnoj televiziji general SB Moyo, šef vojne logistike.

"Čim završimo misiju, očekujemo da se situacija vrati u normalu", dodao je.

Zatočen ministar financija

Vojska je u srijedu zatočila ministra financija Ignatiusa Chomboa, naveo je vladin izvor. Chombo je bi o vodeći član tzv. 'G40', frakcije vladajuće ZANU-PF stranke, koju vodi Mugabeova supruga Grace, koja se natječe za njegovu nasljednicu na vlasti.

Vojnici su u utorak popodne izišli na ulice, a navečer su zauzeli i državnu televiziju, glavni medij u službi predsjednika Mugabea, nakon što je Mugabeova vladajuća stranka optužila zapovjednika vojske za izdaju, pokrenuvši spekulacije o vojnom udaru.

U ponedjeljak je glavni vojni zapovjednik, general Constantino Chiwenga zaprijetio da će stati na kraju čistkama ratnih veterana koji podupiru svrgnutoga potpredsjednika Emersona Mnangagwu, koji, kao ratni veretan, uživa popularnost i smatran je Mugabeovim nasljednikom, no prošloga ga je tjedna predsjednik svrgnuo.

Malo nakon izlaska vojske na ulice, u središtu Hararea su se čule tri eksplozije.

Unatoč raspoređivanju vojske do sada nije bilo objavljeno niti riječi o mogućoj sudbini predsjednika Mugabea (93), koji vodi zemlju od stjecanja neovisnosti od Britanije 1980.

Jedini službeni komentar došao je od veleposlanika Zimbabvea u Južnoj Africi koji je ustvrdio da nema ni riječi o udaru protiv Mugabea te da je vlada "netaknuta".

Američko veleposlanstvo u Zimbabveu objavilo je na svojoj Internet stranici da u srijedu ostaje zatvoreno te je pozvalo američke građane da ostanu tamo gdje su se zatekli do nove obavijesti.

I Britanija je pozvala svoje građane na oprez zbog političke nesigurnosti odnosno dok situacija ne postane jasnija.

U središtu Hararea tri eksplozije

Vojnici koji su se u utorak navečer rasporedili diljem glavnog grada Zimbabvea Hararea zauzeli su tijekom večeri i državnu televiziju, a do raspoređivanja vojske došlo je nakon što je vladajuća stranka ZANU-PF, predsjednika Roberta Mugabea optužila zapovjednika oružanih snaga za izdaju, što je sve pokrenulo glasine o udaru protiv Mugabea.

Samo 24 sata otkako je u ponedjeljak glavni vojni zapovjednik, general Constantino Chiwenga zaprijetio da će stati na kraju čistkama ratnih veterana koji podupiru svrgnutoga potpredsjednika Emersona Mnangagwu, koji, kao ratni veretan, uživa popularnost i koji je smatran Mugabeovim nasljednikom, no on ga je prošlog tjedna svrgnuo.

Reutersov izvjestitelj javio je navečer kako su agresivni vojnici usmjeravali promet na ulicama, a dva sata kasnije vojska je zauzela sjedište zimbabveanske državne televizije ZGC, koja je smatrana glavnim Mugabeovim medijem, te je naložila osoblju da napusti zgradu. Neki od djelatnika bili su i maltretirani, navelo je dvoje djelatnika i jedan aktivist za ljudska prava.

Također, u središtu Hararea su se čule tri eksplozije. Uzroci za sada nisu poznati.

Unatoč raspoređivanju vojske u Hahareu, vojska ne objavljuje niti riječi o mogućoj sudbini predsjednika Mugabea (93), koji vodi zemlju od stjecanja neovisnosti od Britanije 1980.

Za sada je jedini službeni komentar došao od veleposlanika Zimbabvea u Južnoj Africi koji je ustvrdio da nema ni riječi o udaru protiv Mugabea te da je vlada "netaknuta". (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene