Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Velikoj Britaniji

Židovi na udaru: ''Mi smo snažni i otporni, no eksplozija mržnje protiv naše zajednice je apsolutna sramota''

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Community Security Trust (CST) izvještava o rastu prijetnji, govora mržnje, nasilja i oštećivanja židovskih institucija i imovine.

Velika Britanija je nakon izbijanja rata između Izraela i Hamasa zabilježila tisuće antisemitskih incidenata, čime je 2023. postala najgora godina po tom pitanju od 1984., kad je židovsko savjetodavno tijelo CST počelo registrirati te podatke.

Broj antisemitskih incidenata diljem zemlje narastao je na 4103, što je dvostruko više u usporedbi s godinom prije. Community Security Trust (CST) izvještava o rastu prijetnji, govora mržnje, nasilja i oštećivanja židovskih institucija i imovine.

CST savjetuje oko 280.000 Židova u Velikoj Britaniji o sigurnosnim pitanjima. Objavio je da je dvije trećine incidenata zabilježeno nakon napada Hamasa na Izrael 7. listopada te početka odgovora izraelske vojske u Pojasu Gaze. Rast antisemitskih incidenata prvotno je bio vezan za slavlje Hamasovog terorističkog napada na jug Izraela.

CST bilježi podatke od 1984. godine, a 2023. je dosad bila najgora po tom pitanju.

Pročitajte i ovo Pucnjava u Kansas Cityju - 2 Tragedija umjesto veselja FOTO/VIDEO Krvavi napad na paradi pobjednika Super Bowla: Ubijena DJ-ica, deseci ranjenih, među njima i puno djece

Pročitajte i ovo Viktor Orban Šokantne ostavke "Ovako dalje više ne može": Javnost je bijesna, Orban uzdrman skandalima

''Britanski Židovi su snažni i otporni, no eksplozija mržnje protiv naše zajednice je apsolutna sramota”, rekao je izvršni direktor organizacije Mark Gardner.

CST je prošle godine zabilježio 266 nasilnih napada, što je također rekord. Više od njih polovine dogodilo se u područjima sa značajnom židovskom zajednicom, poput sjevernog Londona ili Manchestera.

Britanski premijer Rishi Sunak prošle je godine dao dodatnih tri milijuna funti za financiranje CST-a, odgovornog za sigurnost židovskih institucija. Londonska policija također je najavila snažnije djelovanje protiv zločina iz mržnje te je do prošlog mjeseca uhitila 400 ljudi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene