441105
441105
441105
441105
441105

Ženka amazonskog jaguara ubijena nakon olimpijske svečanosti u Brazilu

  • , 22.06.2016., 13:42
  • Autor:
  • komentara

Ženka amazonskog jaguara imenom Džuma dovedena radi pokazivanja na svečanosti nošenja olimpijske baklje u brazilskom gradu Manausu kratko nakon svečanosti ubijena je jer je pobjegla čuvarima, doznaje se iz medija.

 
 
 
 
Ubijena ženka jaguara (Foto: AFP)
Ubijena ženka jaguara (Foto: AFP)

Ženka jaguara ubijena je u ponedjeljak u zoološkom vrtu koji se nalazi uz vojni centar gdje se održavala svečanost nošenja baklje. Unatoč tome što su životinji dali sedative, pobjegla je od svojih čuvara te ju je vojnik ubio.

"Pogriješili smo što smo dopustili da olimpijska baklja bude izložena pored divlje životinje", rekao je lokalni organizaciijski odbor Olimpijskih igara u Riju.

Kartonski nasmiješeni žuti jaguar pod imenom Ginga maskota je brazilskih olimpijskih igara.

Jaguari su gotovo izumrli u Urugvaju i El Savadoru, prema podacima međunarodnog saveza za održanje prirode.

Ubojstvo jaguara izazvalo je prosvjede skupina za zaštitu životinja koje podsjećaju i na ubojstvo gorile u cincinnatijskome zološkom vrtu kao dokaz manjkave politike prema divljim životinjama. Mnogi postavljaju pitanje: Zašto je uopće divlja životinja morala biti upletena u Olimpijske igre?

"Kada ćemo naučiti? Divlje životinje uhvaćene i prisiljene da rade stvari kojih se boje, nekad i bolne i uvijek neprirodne, tempirana su bomba - naši postupci i njih i ljude dovode u opasnost", rekla je direktorica organizacije PETA.

Isto pitanje postavila je i organizacija za zaštitu životinja u Brazilu - Savez za slobodu životinja, sa sjedištem u Riju.

"Kada će ljudi (i institucije) zaustaviti svoju bolesnu potrebu da pokazuju snagu zatvarajući, kroteći i pokazujući divlje životinje?, upitala je ta skupina na svojoj Facebook stranici.

Dovođenje jaguara Džume bilo je protuzakonito, navodi Ipaam, tijelo koje nadzire korištenje divljih životinja i koje istražuje slučaj.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se