452439
452439
452439
452439
452439

Žene se nadaju da će probiti blokadu Gaze

  • , 04.10.2016., 20:38
  • Autor:
  • komentara

Grupa žena u srijedu ujutro jedrilicom će pokušati stići do Pojasa Gaze i tako prekinuti desetogodišnju izraelsku blokadu te palestinske enklave, rekla je u utorak njihova glasnogovornica Claude Leotic.

 
 
 
 
(Foto: AFP)
(Foto: AFP)

Gaza je pod izraelskom blokadom od 2006., pojačanom 2007. nakon što je kontrolu nad enklavom preuzela palestinska islamistička skupina Hamas.

Izrael tvrdi da je cilj pomorske i kopnene blokade spriječiti da do Hamasa stignu razne potrepštine koje se mogu upotrijebiti u vojne svrhe.

Petnaest žena u srijedu ujutro pokušat će probiti blokadu jedrilicom Zaytouna-Oliva, rekla je Leotic.

"Strahujemo da će nas Izraelci napasti, kako bi spriječili da naš brod stigne do obala Gaze'', rekla je u utorak u telefonskom razgovoru za AFP.

Izraelski mediji su, pozivajući se na neimenovane dužnosnike, u posljednjih nekoliko dana izvještavali o tome da će izraelska mornarica presresti jedrilicu i prepratiti je do izraelske luke Ashdod kako bi spriječila dolazak u Gazu.

Zaytouna-Oliva jedna je od dviju jedrilica koje su u rujnu isplovile iz Barcelone.

Flota koja plovi pod nazivom "Ženski brod za Gazu", dio je šire koalicije Slobodne flote koju čine propalestinski brodovi koji redovito kreću prema Gazi iz svih dijelova svijeta, nastojeći razbiti izraelsku blokadu. Dosad to nije uspjelo nijednom, a izraelske su vlasti neke sudionike uhitile.

Jedna od takvih operacija pretvorila se 2010. u tragediju kada su izraelski komandosi ubili deset turskih aktivista.

Među ženama različitih nacionalnosti na brodu Zaytouna-Oliva je i sjevernoirska aktivistkinja i dobitnica Nobelove nagrade za mir 1976. Mairead Maguire. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se