450817
450817
450817
450817
450817

Žene s maramama i stranim prezimenima teže će doći do razgovora za posao

  • , 21.09.2016., 14:09
  • Autor:
  • komentara

Kandidatkinje za zaposlenje s imenima koje ne zvuči njemački ili kandidatkinje s fotografijama na kojima su umotane u maramu imaju mnogo manje izgleda da će biti pozvane na razgovor za zaposlenje nego kandidatkinje s njemačkim imenima.

 
 
 
 
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Objavio je to njemački Spiegel Online, pozivajući se na jednu studiju Sveučilišta u Linzu i Instituta za budućnost rada.

"Rezultati naših ispitivanja ukazuju nedvosmisleno na, svjesnu ili nesvjesnu, diskriminaciju kandidatkinja s maramama ili stranog porijekla", kaže voditeljica studije Doris Weichselbaumer sa Sveučilišta u Linzu.

Tijekom studije je poslano 1.500 fiktivnih molbi za zaposlenje. Sve fiktivne kandidatkinje su imale isti stupanj naobrazbe, rođene su u Njemačkoj i u Njemačkoj su završile školu. Također su se na svim molbama nalazile fotografije iste osobe.

U slučaju kada je kandidatkinja nosila izmišljeno njemačko ime "Sandra Bauer", poziv na razgovor za zaposlenje je došao u 18,8 posto slučajeva.

Kandidatkinje s istom fotografijom i kvalifikacijama, ali s izmišljenim turskim imenom "Meryem Oeztuerk" dobile su poziv u 13,5 posto slučajeva.

Najgore su prošle fiktivne kandidatkinje koje su poslale fotografije s maramom. Njima je odgovorilo samo 4,2 posto kompanija kojima su se obratile za zaposlenje.Iz studije nadalje proizlazi da je diskriminacija izraženija što je radno mjesto zahtjevnije.

"Problem diskriminacije žena stranog porijekla se često opravdava nižom kvalifikacijom ove društvene skupine. No muslimanke se, bez obzira na kvalifikaciju, rijetko uzimaju u obzir kao potencijalne kandidatkinje za vodeće pozicije", proizlazi iz studije.

Prije dvije godine objavljena je jedna studija koja je pokazala kako se i muški kandidati za mjesta za izobrazbu u njemačkim tvrtkama suočavaju s poteškoćama povezanim s porijeklom.

Jedan od najvećih društvenih izazova u Njemačkoj u godinama koje slijede će biti integracija preko milijun izbjeglica u njemačko tržište rada. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se