Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Transparency International

Zemlje u razvoju najsklonije korupciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poduzeća iz zemalja u razvoju prednjače u pribjegavanju mitu u borbi za dobivanje poslova, a najsklonije korupciji su Rusija, Kina, Meksiko, Indija i Brazil, objavila je u utorak u Berlinu organizacija Transparency International.

Korupcijom je posebice pogođen javni sektor, smatra organizacija.

Pročitajte i ovo Pedro Sanchez sa suprugom sumnjiče ju za korupciju Španjolski premijer povlači se s javnih dužnosti nakon što je otvorena istraga protiv njegove supruge Ukrajinski ministar poljoprivrede Solski osumnjičen za korupciju Ne slaže se s optužbama Osumnjičen ukrajinski ministar: Priskrbio si je državno zemljište vrijedno milijune dolara?

Transparency International u utorak je u Londonu i Berlinu istodobno objavila takozvani 'indeks platiša mita'. Indeks se oslanja na procjene 2.742 vodeća managera u 26 zemalja.

Istraživanjem su obuhvaćene 22 zemlje čiji je ukupni udio u izvozu, uslugama i izravnim ulaganjima na čitavom svijetu u 2006. iznosio 75 posto.

Rezultat istraživanja potvrđuje da poduzeća iz važnih zemalja izvoznica još uvijek smatraju mito sredstvo za sklapanje poslova, izjavila je predsjednica TI-a Huguette Labelle. Pozvala je vlade da udvostruče napore kako bi se osigurala provedba postojećih zakona i odredbi.

Indeks je otkrio da poduzeća iz Belgije, Kanade, Nizozemske i Švicarske najmanje padaju pod sumnju pribjegavanja mitu. Nakon njih, slijede Njemačka, Velika Britanija, Japan i Australija.

Za poduzeća iz Španjolske, Hong Konga, Južne Afrike, Južne Koreje, Tajvana i Italije pretpostavlja se da će se upustiti u korupciju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene