Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Zemlja i mora 2015. najtopliji dosad - godišnje klimatsko izvješće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošla godina je bila najtoplija otkako se mjeri temperatura na kopnu i moru, dijelom zahvaljujući djelovanju El Nina, globalnog atmosfersko-oceanskog fenomena, koji je prevladavao cijele godine, ali i topljenju leda koje je izazvalo najviše temperature mora do sada, objavljeno je u utorak u studiji temeljenoj na radu 450 znanstvenika diljem svijeta.

Izvješće o stanju klime, koje je objavilo Američko meteorološko društvo, slijedilo je izvješće dviju agencija američke vlade koje su također utvrdile da su temperature 2015. bile najviše do sada.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Kakva će biti najavljena promjena vremena? Što sve možemo očekivati donosi meteorolog Ivan Čačić Ilustracija Crveni meteoalarm Stiže velika promjena vremena, ponegdje će padati i snijeg: U jednom dijelu Hrvatske vrijeme će biti izuzetno opasno

Godišnja studija, koju provodi američka Nacionalna agencija za oceane i atmosferu (NOAA), vjerojatno će dodatno potaknuti raspravu koja je u tijeku vezano uz globalno zagrijavanje i politike s tim u vezi definirane u međunarodnom sporazumu zacrtanom u prosincu u Parizu.

Rekordne vrućine zabilježene 2015. posljedica su djelovanja dugogodišnjeg globalnog zagrijavanja i jednog od najjačih godišnjih djelovanja fenomena El Nino za posljednjih najmanje pola stoljeća, navodi se u izvješću. El Nino donosi neuobičajeno tople vode u Tihi ocean od kraja prosinca i može izazvati katastrofalne vremenske uvjete.

Prošle je godine temperatura na zemljinoj površini bila za jedan stupanj viša nego li prethodne godine koja je također bila rekordna, objavila je NOAA u izvješću.

Thomas Karl, direktor NOAA-ih Nacionalnih centara za informacije o okolišu, potvrdio je da je godišnje izvješće pokazalo kako su 2015. na klimu presudno djelovale dugogodišnje klimatske promjene i fenomen El Nino koji je, po njegovim riječima, pokazao kako kratkoročni događaji poput tog fenomena, koji nastaje usred fluktuacija pravaca vjetrova i temperature vode u tropskom dijelu Tihog oceana i uzrokuje jake suše, oluje i poplave, može pojačati relativan utjecaj i učinak dugoročnih trendova globalnog zagrijavanja.

El Nino će vjerojatno imati još jači utjecaj na globalne temperature tla 2016., postavljajući time temelje za novu rekordnu godinu po visini temperature, ističe se u izvješću.

U izvješću se također navodi da je globalno razina mora porasla za oko 70 mm od prosjeka zabilježenog 1993. Tijekom posljednja dva desetljeća razina je rasla prosječno godišnje za 3,3 mm, a najviše razine zabilježene su u zapadnom dijelu Tihog oceana i u Indijskom oceanu.

Koncentracije stakleničkih plinova također su rekordno visoke, i po prvi put prelaze omjer od 400 čestica na milijun, zabilježio je opservatorij Mauna Loa na Havajima, stoji u izvješću.

Globalne temperature tla i mora najviše su otkako su sredinom 19. stoljeća počela mjerenja.

Prema navodima iz izvješća, temperature tla na Arktiku bile su najviše 2007. i 2011. otkako je početkom 20 stoljeća tamo počelo mjerenje, uz smanjivanje zaleđenih morskih površina i posljedice koje to izaziva po morski životinjski svijet. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene