Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik Sabora u radnom posjetu

Željko Reiner: Hrvatska je prijatelj BiH i nudi joj suradnju i pomoć

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner potvrdio je u ponedjeljak u Sarajevu kako će Hrvatska nastaviti pružati punu potporu Bosni i Hercegovini i njenoj stabilnosti te pomoći njezina nastojanja da što prije postane članicom Europske unije.

"Hrvatska se istinski zalaže za cjelovitu, stabilnu i funkcionalnu BiH", kazao je predsjednik Sabora Željko Reiner novinarima nakon susreta brojnog saborskog izaslanstva kojemu je na čelu s članovima rukovodstva Zastupničkog i Doma naroda parlamenta BiH.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

Reinerov službeni posjet BiH prvi je njegov put u inozemstvo u svojstvu predsjednika Hrvatskog sabora a on je podsjećajući na tu činjenicu kazao kako je i to dokaz koliko je BiH za Hrvatska važan partner i susjed.

Na dnevnom redu razgovora koje je vodio s dužnosnicima Parlamenta BiH, kako je pojasnio, bio je cijeli niz pitanja no uz ocjenu kako je ukupna suradnja dviju zemalja veoma dobra.

"Naravno, postoje otvorena pitanja između dvije zemlje no suglasili smo se da se uz dobru volju dvije strane mogu postići dogovori koji će zadovoljiti obje strane", kazao je predsjednik Hrvatskog sabora.

Reiner je posebnu važnost pripisao gospodarskoj suradnji dvije zemlje uz ocjenu kako je ona "nešto oslabila" u 2015. godini za što, po njegovu sudu, nije bilo stvarnog razloga.

Ocijenio je kako se ta suradnja može pojačati baš kao i uzajamne investicije a kao dokaz tomu naveo je činjenicu da u BiH svoja zastupstva ima više od 200 hrvatskih tvrtki dok u Hrvatskoj posluju predstavništva najmanje 85 tvrtki iz BiH.

Reiner drži da bi dvije zemlje morale pojačati i suradnju u realiziranju velikih infrastrukturnih i energetskih projekata.

Istaknuo je kako je Hrvatska istodobno veoma zainteresirana za stabilnost BiH odnosno jednakopravnost njenih konstitutivnih naroda jer je to jamstvo i prava Hrvata koji žive u BiH.

Jačanje funkionalnosti i stabilnosti BiH, po njegovim je rječima, ujedno na tragu ispunjavanja europskih standarda.

"Hrvatska je apsolutno podržavala i podržavat će europski poput BiH, posebice sada kada je on doista trasiran predavanjem zahtjeva za kandidatski status", kazao je Reiner ponudivši svaku potporu BiH na temelju iskustva koje je Hrvatska stekla tijekom pregovora o pristupanju EU-u.

Predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić kazao je kako i u Sarajevu žele da se odnosi dvije države pojačaju a otvorena pitanja počnu rješavati u duhu dobrosusjedske suradnje.

"Otvorena pitanja ne mogu ugroziti nedvojbeno prijateljske odnose dvije zemlje", kazao je Bosić poručivši kako bi za razgovore i rješavanje otvorenih pitanja trebalo iskoristiti baš sadašnji trenutak jer niti jedna od dvije zemlje nije u izbornom ciklusu koji bi to otežavao.

Pri tom je, slično kao i Reiner, spomenuo potrebu za boljom gospodarskom suradnjom, više investicija i zajednički rad na infrastrukturnim projektima.

Bosić je konstatirao kako bi pomoć Hrvatske BiH mogla biti od ključnog značaja da i ta zemlja napokon dobije status kandidata za članstvo u EU-u.

"Vjerujem da ćemo za pola godine ili godinu imati znatno više razumijevanja za zajednički nastup u cijelom nizu pitanja. Interes je svih da se sve države zapadnog Balkan nađu u EU-u", kazao je Bosić.

Izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno Reinerom posjet BiH nastavlja susretom s najvišim bosanskohercegovačkim dužnosnicima u Sarajevu te potom razgovorima s predstavnicima lokalnih vlasti u Mostaru i Banja Luci. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene