456814
456814
456814
456814
456814

NEREDI U SAD-u "Stanje će se smiriti jer se mora smiriti, izbori su bili legitimni"

  • , 11.11.2016., 21:24
  • Autor:
  • komentara

"Predsjednik Obama odigrao je veliku ulogu kad je u svom prvom govoru nakon izbora priznao pobjednika i pozvao naciju da se ujedini u radu koji predstoji. Mislim da se ova eskalacija sinoć u Portlandu više neće ponoviti."

 
 
 
 
Politička analitičarka Željka Grubišić iz Washingtona (Foto: Dnevnik.hr)
Politička analitičarka Željka Grubišić iz Washingtona (Foto: Dnevnik.hr)

U Dnevniku Nove TV na temu prosvjeda u Americi nakon izbora Donalda Trumpa za predsjednika gostovala je politička analitičarka Željana Grubišić.

Na pitanje koja je njena procjena, hoće li se stanje SAD-u smiriti, kazala je: "Stanje će se smiriti jer se mora smiriti, izbori su bili legitimni. Predsjednik Obama odigrao je veliku ulogu kad je u svom prvom govoru nakon izbora priznao pobjednika i pozvao naciju da se ujedini u radu koji predstoji. Mislim da se ova eskalacija sinoć u Portlandu više neće ponoviti, i huliganstvo koje smo vidjeli".

Upitana kako komentira Trumpove prve korake i susret s predsjednikom Obamom kazala je kako bi taj susret ocijenila pozitivnim. "Susret je bio pozitivan, poznavajući pozadinu njihovih međusobnih političkih razlika, ali našli su se u situaciji da zajednički pristupe radu, da pristupe prijenosu državne vlasti na jedan miran i staložen način.

Jer, kako čujemo, Donald Trump želi duboke rezove u ekonomiji i politici, a Obama je i ovim susretom odigrao važnu ulogu. Mislim da su obojica učinila ono što se najbolje moglo učiniti, s obzirom na priličnu netrpeljivost izraženu u kampanji. Mislim da ima nade u zajednički rad i dalje."

Što s tiče izgleda buduće Trumpove administracije, kazala je kako se sad izvlače imena onih koji su bili dužnosnici u Reaganovoj administraciji. "Mnogi čelnici, lobisti, osoblje u Kongresu okupljeni su oko ugledne washingtonske republikanske zaklade Heritage. No, budući da je i sama stranka podijeljena, pitanje je u kojoj će mjeri prevladati čelnici koji dolaze iz konzervativnijeg dijela Republikanske stranke, i koliko će oni biti presudni u vođenju nove administracije, jer se mora naći kompromis između mlade generacije republikanaca, koje predvodi Paul Ryan, sadašnji glasnogovornik Zastupničkog doma."

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se