Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ANALITIČARKA GRUBIŠIĆ

NEREDI U SAD-u "Stanje će se smiriti jer se mora smiriti, izbori su bili legitimni"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Predsjednik Obama odigrao je veliku ulogu kad je u svom prvom govoru nakon izbora priznao pobjednika i pozvao naciju da se ujedini u radu koji predstoji. Mislim da se ova eskalacija sinoć u Portlandu više neće ponoviti."

U Dnevniku Nove TV na temu prosvjeda u Americi nakon izbora Donalda Trumpa za predsjednika gostovala je politička analitičarka Željana Grubišić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reuters Ekskluzivno doznaje: Tink-tank kojim upravlja Putin napravio je plan za ometanje američkih izbora Slika nije dostupna Prvi intervjuu nakon izbora Hillary Clinton: "Trebamo raznijeti Asadove zračne baze"

Na pitanje koja je njena procjena, hoće li se stanje SAD-u smiriti, kazala je: "Stanje će se smiriti jer se mora smiriti, izbori su bili legitimni. Predsjednik Obama odigrao je veliku ulogu kad je u svom prvom govoru nakon izbora priznao pobjednika i pozvao naciju da se ujedini u radu koji predstoji. Mislim da se ova eskalacija sinoć u Portlandu više neće ponoviti, i huliganstvo koje smo vidjeli".

Upitana kako komentira Trumpove prve korake i susret s predsjednikom Obamom kazala je kako bi taj susret ocijenila pozitivnim. "Susret je bio pozitivan, poznavajući pozadinu njihovih međusobnih političkih razlika, ali našli su se u situaciji da zajednički pristupe radu, da pristupe prijenosu državne vlasti na jedan miran i staložen način.

Jer, kako čujemo, Donald Trump želi duboke rezove u ekonomiji i politici, a Obama je i ovim susretom odigrao važnu ulogu. Mislim da su obojica učinila ono što se najbolje moglo učiniti, s obzirom na priličnu netrpeljivost izraženu u kampanji. Mislim da ima nade u zajednički rad i dalje."

Što s tiče izgleda buduće Trumpove administracije, kazala je kako se sad izvlače imena onih koji su bili dužnosnici u Reaganovoj administraciji. "Mnogi čelnici, lobisti, osoblje u Kongresu okupljeni su oko ugledne washingtonske republikanske zaklade Heritage. No, budući da je i sama stranka podijeljena, pitanje je u kojoj će mjeri prevladati čelnici koji dolaze iz konzervativnijeg dijela Republikanske stranke, i koliko će oni biti presudni u vođenju nove administracije, jer se mora naći kompromis između mlade generacije republikanaca, koje predvodi Paul Ryan, sadašnji glasnogovornik Zastupničkog doma."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene