Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće bioničku ruku

'Želim da mi odrežu šaku da mogu opet normalno živjeti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od desetljeća Nicola Wilding ima problema u obavljanju svakodnevnih stvari. Prije 12 godina 35-godišnjakinja je imala prometnu nesreću nakon koje se je izgubila svaki osjet u desnoj ruci. Sada želi bioničku.

Nicola očajnički želi voditi normalan život i liječnike doslovce moli da joj odrežu šaku koja joj ničemu ne služi i zamijene je s bioničkom, vrijednom 20.000 funti, piše BBC. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Nije joj bilo spasa Horor u zračnoj luci: Ženi amputirali dio noge nakon što se zaglavila na pokretnoj stazi Prijevoz helikopterom Teška ozljeda Grozna nesreća u kamenolomu: Radniku amputiran dio ruke, hitno ga prevezli helikopterom

>> Šokantna odluka: Tražio da mu odrežu šaku i stave bioničku

Nicola bi bila prva pacijentica iz Britanije koja bi se podvrgla toj praktički pionirskoj proceduri koju radi jedino austrijski plastični kirurg prof. dr. Oskar Aszmann iz AKH klinike u Beču. 

Nicola je na televiziji vidjela reportažu o bioničkoj protezi. 'Čim sam je vidjela pomislila sam: 'I ja želim jednu takvu'. Uopće nemam nedoumica oko toga. Ne zanima me kako to izgleda. Sama pomisao da bih se nakon toliko godina mogla ponovno služiti rukom je nevjerojatna. Želim nastaviti sa životom i normalno obavljati stvari kao i svi drugi ljudi. Posebice svakodnevne stvari - oblačiti se, kuhati, otvarati šampon pod tušem, namazati maslac na tost... Moja ruka je mrtva', ispričala je 35-godišnja majka za BBC

Prije 12 godina, kada je njezin sin Callum imao samo 3 godine, imala je tešku prometnu nesreću. Desna ruka joj je bila slomljena na nekoliko mjesta. Iako su kosti zarasle Nicola je u potpunosti izgubila osjet u ruci jer je ozlijedila živce u brahijalnom pleksusu. Liječnici joj nisu uspjeli vratiti osjet. Cijela ruka joj je bila paralizirana. Nakon 6 opeacija transplantacije živaca iz noge i prsnog koša te intenzivne fizikalne terapije i hidroterapije njezin biceps se oporavio.

No, Nicola trpi konstantne bolove i kada je da je dr. Aszmann već pomogao dvoje pacijenata, odlučila je što joj je činiti.

Zahvaljujući senzorima koji su 'zakačeni' za kožu bionička šaka reagira na živčane signale iz mozga koji joj 'govore' kada nešto treba uzeti, baciti, itd.

Nakon sastanka s dr. Aszmannom u Londonu Nicola se nada da će već u svibnju otići u njegovu bečku kliniku gdje je čekaju razna testiranja živaca koji moraju biti dovoljno jaki za 'upravljanje' bioničkom šakom. Ako nisu možda će trebati i bioničku podlakticu.

'To su riskantne odluke jer se ne mogu vratiti nazad. Jednom kada se ekstremitet odreže ne možete ga više vratiti nazad', kazao je dr. Aszmann.

Nicola do tada mora skupiti 20.000 funti, koliko stoji šaka koja se mora zamijeniti svakih 10 godina, te platiti i troškove operacije. 'Velik je to izazov, ali učinit ću sve da mi se ostvari želja'. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene