Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Zaslužuje biti sankcioniran"

Zelenski u Den Haagu: "Putin mora biti izveden pred lice pravde"

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski Foto: Afp
Ruski predsjednik Vladimir Putin mora biti izveden pred lice pravde zbog rata u Ukrajini, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak tijekom posjeta Haagu, gdje je sjedište Međunarodnog kaznenog suda (ICC).

ICC je u ožujku izdao nalog za uhićenje Vladimira Putina zbog sumnje na deportaciju djece iz Ukrajine, a Europska komisija priopćila je da će još međunarodni centar za procesuiranje zločina agresije u Ukrajini biti uspostavljen u Haagu.

"Svi mi želimo vidjeti drugačijeg Vladimira ovdje u Haagu, onoga koji zaslužuje biti sankcioniran za svoje kriminalne radnje ovdje, u prijestolnici međunarodnog prava", rekao je Zelenski u govoru, misleći na Putina.

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski Sastanak s nordijskim čelnicima Zelenski nenajavljeno stigao u Finsku

"Siguran sam da ćemo to doživjeti kada pobijedimo", rekao je on tijekom svog prvog službenog posjeta Nizozemskoj. "Tko god vodi rat, mora dobiti osudu", istaknuo je.

Rusija, koja nije članica ICC-a i ne prihvaća njegovu jurisdikciju, poriče da je počinila zločine tijekom sukoba s Ukrajinom, koji naziva specijalnom operacijom kako bi demilitarizirala svog susjeda.

Ranije tijekom dana Zelenski je posjetio Međunarodni kazneni sud. ICC je rekao da je posjet trajao manje od sat vremena, ali nije iznio detalje o kojima su raspravljali. Dok je odlazio, Zelenski je mahnuo ukrajinskoj obitelji koja je stajala ispred zgrade ICC-a dok je uzvikivala ''Slava Ukrajini''.

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik Rat u Europi Zelenski: ''Rusi zarobili ukrajinskog predsjednika? Imam pištolj, znam pucati''

Od početka ruske invazije u 2022., ukrajinski čelnik je posjetio brojne glavne gradove, uključujući London, Pariz i Washington. Nizozemska snažno podržava Ukrajinu, a njezin premijer Mark Rutte u veljači je rekao da nije isključeno da će Kijevu pružiti i vojnu podršku, sve dok to ne dovodi NATO u sukob s Rusijom.

Zelenski, koji se ranije tijekom dana sastao s nizozemskim zastupnicima, također će imati sastanke s nizozemskim premijerom Rutteom i belgijskim premijerom Alexanderom De Croom.

ICC može suditi za genocid u Ukrajini, ali nema jurisdikciju nad navodnim zločinima agresije koje je počinila Rusija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene