Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne smijemo dirati ZERP

Žbogar: Rješenja s pristupne konferencije dobra za Sloveniju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rješenja koja su u pregovorima postignuta prije otvaranja poglavlja o ribarstvu i okolišu na pristupnoj konferenciji Hrvatske i Europske unije prošlog tjedna dobra su za Sloveniju, izjavio je slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.

'Sada su u pregovaračkim stajalištima EU-a zapisane stvari koje su dobre za Sloveniju', rekao je Žbogar na sjednici parlamentarnog odbora za vanjske poslove.

Pročitajte i ovo Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana Slika nije dostupna Slovenija opovrgla da s Hrvatskom razgovara o ZERP-u

Što se tiče pitanja hrvatskih obveza glede otpada iz zajedničke nuklearke Krško, Žbogar je članovima odbora protumačio kako sada Hrvatska do zatvaranja pregovaračkog poglavlja o okolišu mora naći rješenje za to, odnosno mora do tada promijeniti zakon prema kojemu je uvoz nuklearnog otpada u Hrvatsku zabranjen.

'To bi se moralo dogoditi u idućih nekoliko mjeseci, jer Hrvatska još ove godine namjerava zuključiti pregovore s EU-om', rekao je Žbogar. Žbogar je odbacio tvrdnje da Slovenija u pregovorima nije postigla ništa i da se predsjednik slovenske vlade Borut Pahor u odnosima s Hrvatskom 'ponaša kao autokrat'.

Predsjednik slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič ustvrdio je da Pahor popušta i da ne vodi računa o parlamentu, te da sve dogovara s predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor. Slovenija je u Bruxellesu postigla to da je pregovaračko stajalište EU-a sada da Hrvatska ne smije primijeniti odredbe zakona o ekološko-ribolovnom pojasu u Jadranu prije nego što bude poznata granica na moru, odnosno prije nego što se primijeni odluka arbitraže o granici, objasnio je Žbogar.

'Ljubljanska banka je sukcesijsko pitanje'

Isto tako, dodao je, Hrvatska neće moći zatvoriti poglavlje o ribarstvu ako se prije toga ne postigne dogovor o provođenju bilateralnog sporazuma o malograničnom prometu i suradnji u dijelu koji se odnosi na ribolovni pojas.

Poznato je da je stajalište Slovenije kako Hrvatska nije dopuštala primjenu tog dijela sporazuma koji se odnosi na gospodarski ribolov i po kojemu bi slovenski ribari mogli loviti u hrvatskim vodama do visine Vrsara u Istri. S druge strane, Slovenija je ribarski dio SOPS-a jednostrano suspendirala ulaskom u EU 2004., s obrazloženjem da to više nije bilateralno pitanje nego pitanje zajedničke europske ribolovne politike.

Šef slovenske diplomaciju Jelinčiču je također zajamčio kako pitanje obveza Ljubljanske banke prema hrvatskim štedišama neće biti predmet razgovora u okviru međudržavnog povjerenstva o čijem su se osnutku u Kranjskoj Gori nedavno dogovorili Pahor i Kosor.

Na popisu pitanja kojima će se povjerenstvo baviti nema pitanja štediša Ljubljanske banke, to je pitanje koje spada u sukcesiju, ustvrdio je Žbogar. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene