Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Sporazum jamči kontakt'

Žbogar: Pahor nije pristao na hrvatsku izjavu uz sporazum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar opovrgnuo je tvrdnje oporbenih stranaka da je predsjednik vlade Borut Pahor pristao na hrvatsku izjavu uz taj sporazum u kojoj se navodi da sporazum ne znači pristanak Hrvatske da Slovenija dobije teritorijalni izlaz na otvoreno more.

Sporazum jamči da će Slovenija dobiti kontakt s međunarodnim vodama, ustvrdio je Žbogar na sjednici parlamentarnog odbora za vanjsku politiku uoči izvanredne sjednice parlamenta na kojoj će se u srijedu ponovno raspravljati o arbitraži. 'Vlada je djelovala transparentno, u pregovorima se držala mandata koji je dobila od parlamenta te je arbitražnim sporazumom osigurala kontakt Slovenije s otvorenim morem', rekao je Žbogar.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mogao bi biti proglašen nevaljanim Slovenska oporba: Arbitražni sporazum s Hrvatskom je 'mrtav' Slika nije dostupna Arbitražni sporazum Pahor zadovoljan odlukom Suda, Žbogar najavio skoru ratifikaciju

Izvanrednu sjednicu zatražila je oporba, koja tvrdi kako raspolaže dokazima da je Pahor prije potpisivanja arbitražnog sporazuma s predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor u Stockholmu 4. studenoga prošle godine znao da taj sporazum za Sloveniju znači da će 'ostati bez teritorijalnog kontakta s otvorenim morem'. Hrvatska je uz sporazum predočila i jednostranu izjavu u kojoj je navela da se sporazum ne može tumačiti kao pristanak hrvatske strane na teritorijalni izlaz Slovenije na otvoreno more.

'Zadaća arbitražnog suda jest odrediti kontakt Slovenije s otvorenim morem, to jest Sloveniji osigurati slobodan izlaz u međunarodne vode', rekao je Žbogar i ponovio stajalište slovenske vlade po kojemu jednostrana hrvatska izjava uz arbitražni sporazum nije sadržajno relevantna jer nije prilog arbitražnog sporazuma niti se Slovenija složila s njezinim sadržajem.

>> Slovenija: S Hrvatskom nije bila usklađena izjava

'Jednostrane izjave nemaju pravnih učinaka', rekao je Žbogar zastupnicima. Oporbene stranke, koje se arbitražnom sporazumu protive i pozivaju građane da ga na referendumu sazvanom za 6. lipnja odbiju, tvrde da je 'novi moment to što postoje dokazi' da je premijer Borut Pahor znao da će Hrvatska uz arbitražni sporazum podnijeti svoju jednostranu izjavu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene