Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi američki diplomat

Zbog WikiLeaksa veleposlanik SAD-a dao ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki veleposlanik u Meksiku podnio je ostavku nakon objave američkih diplomatskih bilješki na internetskoj stranici WikiLeaks, u kojima je kritizirao nedjelotvornost vlade u borbi protiv narko-kartela, što je razljutilo meksičkog predsjednika, izvijestio je američki tisak.

Carlos Pascual je prvi visoki američki diplomat koji je do sada izgubio posao zbog objave povjerljive diplomatske prepiske State Departmenta na WikiLeaksu. Na dužnosti u Meksiku bio je 19 mjeseci.

Državna tajnica Hillary Clinton, kazala je u priopćenju objavljenom u subotu navečer da je ostavku Pascuala prihvatila 's velikim žaljenjem'.

'Carlos je prenio svoju odluku da se vrati u Washington na temelju njegova osobne želje da osigura snažne odnos između naših dviju zemalja i spriječi da pitanja koja je otvorio predsjednik Felipe Calderon ometu važan posao unapređenja naših bilateralnih interesa', rekla je Clinton.

Meksički predsjednik Calderon je javno kritizirao Pascuala, rekavši u intervjuu listu The Washington Post početkom ožujka, da je razljućen ocjenom veleposlanika SAD-a prema kojoj meksička vojska 'izbjegava rizik' u borbi protiv narko-kartela.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Neće utjecati na američku diplomaciju' Clinton sada umanjuje štetu koju je izazvao WikiLeaks Slika nije dostupna Reakcije na curenje SAD popravlja štetu, posljedice će se osjećati godinama

SAD htio meksičke agencije okrenuti jednu protiv druge

Calderon je također rekao kako su diplomatske bilješke otkrile američka nastojanja da okrenu meksičke agencije jedne protiv drugih u borbi protiv droge. Calderon je tada najavio da namjerava razgovarati s predsjednikom Barackom Obama, na sastanku u Bijeloj kući 3. ožujka, o svojim teškoćama s Pascualom.

Bijela kuća i Clinton su izrazili snažnu potporu za Pascuala, veterana State Departmenta i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) s 23-godišnjim stažem.

Pascual je vodeći arhitekt američke politike prema Meksiku, a posebno najnovijih postignuća u okviru Merida inicijative, zajedničkih napora dviju susjednih zemalja u borbi protiv rastućeg nasilja vezanog uz trgovinu drogom. On je visoko cijenjen na višim razinama State Departmenta i Clinton je u priopćenju najavila da će preuzeti novu diplomatsku dužnost, navodi The Washington Post. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene