Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što nas sve vreba kod kuće

SKRIVENI UBOJICE Svi ih koriste, a godišnje usmrte 100 tisuća ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deseci tisuća ljudi godišnje umiru zbog zagađenja koje nastaje u njihovim domovima a kojeg nisu ni svjesni.

Osvježivači prostora i sredstva za čišćenje skrivene su ubojice u kućanstvima, školama i radnim prostorima, a u najnovijem izvješću, koje će tek biti objavljeno ovog tjedna, tvrdi se da godišnje uzrokuju ili doprinose smrti 99 tisuća osoba u Europi.

Izvješće upozorava da lošoj kvaliteti zraka u zatvorenim prostorima doprinose različiti proizvodi za kućanstvo, neispravni bojleri, sprejevi i osvježivači zraka. Upravo su ovi potonji kao i sredstva za osobnu higijenu podcrtani kao najopasniji jer obično sadrže kemikalije koje su tekuće, ali lako isparavaju. Osim toga, određeni namještaj, tkanine, ljepilo i izolacijski materijali sadrže formaldehid koji isparava i koji iritira dišne putove, odnosno pluća. Formaldehid se koristi u više od 3000 proizvoda od kojih mnoge koristimo u našim stanovima: od prešanog drveta, osježivači prostora, sredstava protiv moljaca do plastike i kozmetike.

I biološki materijali koji se mogu pronaći u kući poput grinja, plijesni i životinjske dlake također mogu naštetiti ljudskom zdravlju.

Iza izvješća stoje krovne zdravstvene udruge u Velikoj Britaniji - Royal College of Physicians (RCP) i Royal College of Paediatrics and Child Health (RCPCH).

Za unutarnje onečišćenje zraka navode i neka rješenja - bolja izolacija te više provjetravanja.

'Unutarnje onečišćenje zraka može imati negativne učinke na razvoj fetusa, posebno pluća i bubrege djeteta, može uzrokovati pobačaj, srčani i moždani udar kod starijih osoba, a povezano je i s astmom, dijabetesom, demencijom, debljinom te u konačnici karcinomom', stoji u izvješću a prenosi Telegraph.
 

Pročitajte i ovo Sarajevo, ilustracija velika zagađenja U Sarajevu na snazi uzbuna: "Stanje je alarmantno" Sarajevo Tower Štetne tvari Grad s najzagađenijim zrakom na svijetu nalazi se u susjedstvu: Stupanj krajnje opasnosti

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene