Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjedi završili krvavo

Zbog nasilja u Madagaskaru pala prva ostavka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica obrane Madagaskara Cecile Manorohanta, podnijela je ostavku na dosadašnju dužnost nakon prosvjeda stanovnika koji se protive režimu željezne ruke predsjednika Marca Ravalomanana, a posljedica je 28 ubijenih i 212 ranjenih demonstranata.

'U ovom kriznom političkom razdoblju, suosjećam i moralno podupirem sve obitelji koje su izgubile člana obitelji. Kao majka takvo nasilje ne prihvaćam i ne odobravam', stoji u priopćenju što ga je objavila ministrica. 'Prema dogovoru na razini vlade, snage reda trebale su zaštiti stanovništvo i dobra. No nakon svega što se dogodilo, odlučila sam da više neću biti članica ove vlade te podnosim ostavku na svoju dosadašnju dužnost', rekla je Manorohanta. 

Pročitajte i ovo Mohamad Štajeh Rat u Gazi Palestinski premijer podnio ostavku: "To ima smisla samo u kontekstu dogovora za sljedeću fazu" Demostracije protiv Katalin Novák - 1 Orban ostao bez suradnice Mađarska predsjednica podnijela ostavku: Iza odluke stoji skandal povezan s pedofilom

Tijekom prosvjeda i u pokušaju rastjerivanja oko 25.000 stanovnika koji su se okupili na ulicama Antananariva, predsjednička je garda ubila najmanje 28 osoba, a 212 ih je ranila. Na prosvjede je pozvao gradonačelnik glavnoga grada Andry Rajoelina koji se protivi režimu željezne ruke predsjednika Marca Ravalomanana.

>> VIDEO: Papa moli za mir na Madagaskaru

>> Sukobili se prosvjednici i policija

Što se sve zbivalo na prosvjedu pogledajte u priloženom videu.

Imenovan novi ministar obrane - Mamy Ranaivoniarivo

Viceadmiral Mamy Ranaivoniarivo imenovan je novim madagaskarskim ministrom obrane nakon ostavke ministrice Cecile Manorohante, izvijestili su mediji. 'Nakon ostavke ministrice Manorohante ministarsko je vijeće u ponedjeljak odlučilo da je na tome mjestu zamijeni viceadmiral Mamy Ranaivoniarivo', koji je do sada bio načelnik vojnoga kabineta madagaskarskog predsjedništva, rekao je za AFP dužnosnik ministarstva obrane.

Osim ministrice Manorohante, koja je izvijestila kako ostavku podnosi nakon prosvjeda stanovnika koji se protive režimu željezne ruke predsjednika Marca Ravalomananea u kojima je ubijeno 28 i ranjeno 212 prosvjednika, ostavku je podnijela i ministrica pravosuđa. 'U ovome kriznom političkom razdoblju suosjećam i moralno podupirem sve obitelji koje su izgubile člana obitelji. Kao majka takvo nasilje ne prihvaćam i ne odobravam', stoji u priopćenju što ga je u nedjelju objavila ministrica Manorohanta. 

'Po dogovoru na razini vlade snage reda trebale su zaštititi stanovništvo i dobra. No nakon svega što se dogodilo odlučila sam da više neću biti članica ove vlade te podnosim ostavku na svoju dužnost', rekla je Manorohanta. Službeni izvori objavili su kako je i dosadašnja ministrica pravosuđa Bakolalao Ramanandraibe Ranaivoharivoni podnijela ostavku na svoju dužnost. Izvješća o ostavkama dviju ministrica objavljena su u trenutku kad Madagaskar žali za žrtvama subotnjega nasilja u kojemu je poginulo najmanje 28 ljudi, a više od 200 ih je ranjeno. Pripadnici predsjedničke garde počeli su pucati na prosvjednike bez upozorenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene