Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podaci WTO-a

Zbog krize naglo pale isporuke pšenice. Ipak brige nema: "Svjetska trgovina pokazala je otpornost"

Teretni brod za prijevoz pšenice, ilustracija
Teretni brod za prijevoz pšenice, ilustracija Foto: Afp
U prosincu je na alternativne rute preusmjereno oko osam posto pošiljki pšenice iz Europske unije, Rusije i Ukrajine, izvijestio je WTO, u odnosu na samo tri posto u razdoblju prije krize u Crvenom moru. U siječnju je taj postotak skočio na 42 posto.

Isporuke pšenice kroz Sueski kanal smanjene su zbog krize u Crvenom moru, utvrdila je Svjetska trgovinska organizacija, istaknuvši nagli pad u prvoj polovini siječnja.

WTO je u suradnji s Međunarodnim vijećem za žitarice (IGC) razvio platformu s podacima o pošiljkama, a podaci objavljeni krajem prošlog tjedna nova su potvrda da brodovi zbog krize zaobilaze Sueski kanal.

Od studenog prošle godine jemenski pokret Ansar Allah ometa plovidbu brodova povezanih s Izraelom kroz Crveno more, tražeći obustavu izraelskih vojnih operacija u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze i dostavu humanitarne pomoći. SAD i Britanija odgovorili su napadom na ciljeve u Jemenu, ističući da im je cilj sigurna plovidba na ruti kojom prolazi do 15 posto svjetske trgovine.

Pročitajte i ovo Dmitrij Peskov I granatiranja Donecka Nakon požara u plinskom terminalu Kremlj optužio Kijev: "Nastavljaju pokazivati svoje bestijalno lice"

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Prema RIA-i Ako joj se zaplijeni imovina, uzvratit će istom mjerom: Rusija na raspolaganju ima 288 milijardi dolara imovine!

Izvori u brodarskom sektoru rekli su nedavno da očekuju preusmjeravanje nekih pošiljki žitarica oko Rta dobre nade, dodajući ipak da će većina brodara i dalje riskirati tranzit kroz Sueski kanal.
U prosincu je na alternativne rute preusmjereno oko osam posto pošiljki pšenice iz Europske unije, Rusije i Ukrajine, izvijestio je WTO, u odnosu na samo tri posto u pretkriznom razdoblju. U prvoj polovini siječnja udio je poskočio na oko 42 posto.

Od početka prosinca do sredine siječnja EU je alternativnim rutama skupini azijskih i istočnoafričkih zemalja isporučio 330 tisuća metričkih tona pšenice, u usporedbi sa samo 50 tisuća u istom razdoblju prethodne godine. Rusija je pak alternativnim rutama isporučila oko 190 tisuća tona. Godinu dana ranije slali su pošiljke samo kroz Sueski kanal.

Pročitajte i ovo Obilježavanje 31. obljetnice VRO Maslenica - 1 "Preozbiljna tema" Anušić o vojnom roku: "To nije pitanje koje se može reći iz rukava"; Medved: "Uskoro izlazimo s prijedlogom"

Ukrajinske pošiljke prolazile su i dalje kroz Sueski kanal, utvrdio je WTO.

Svjetska trgovina pšenicom pokazala je da je otporna na tržišne šokove, poput pandemije i neprijateljstava u Crnom moru, zaključuju, istaknuvši da nisu zabilježeni značajniji poremećaji u pomorskom transportu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene