Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nadzor gotovine

'Jeftini terorizam hrani se pranjem novca, sitnim krijumčarenjem i pronevjerom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska će pojačati nadzor nad gotovinskim plaćanjem, podizanjem gotovine i malim bankovnim računima ne bi li se tako bolje borila protiv financiranja terorizma, objavio je u srijedu ministar financija Michel Sapin.

Dva mjeseca nakon napada u kojem su islamisti u napadu na satirički tjednik i židovsku trgovinu u Parizu ubili 17 ljudi, Sapin kaže da je nužno "boriti se protiv upotrebe gotovine i anonimnosti u francuskome gospodarstvu".

Pročitajte i ovo Pronađene kosti nestalog dječaka Emilea tužan kraj potrage Pronašla je lubanju nestalog dječaka Emilea, ovo je njezino jezivo svjedočanstvo Plakat s receptom za gulaš od zeca u Francuskoj U Francuskoj Divlji zečevi preplavili grad: Gradonačelnik pronašao rješenje, brojni užasnuti - "Ovo je skandalozno!"

Napadi nisu mnogo stajali, a dijelom su financirani gotovinom, potrošačkim kreditima i trgovinom krijumčarenom robom, kažu francuski dužnosnici.

"Taj terorizam malo stoji, a ima velik učinak", rekao je Sapin na konferenciji za novinare. "Jeftini terorizam hrani se pronevjerom, pranjem novca i sitnim krijumčarenjem", dodao je.

Njemački euroskeptici hoće Francuze i Talijane izvan eurozone

Od rujna stanovnici Francuske neće moći gotovinom platiti više od tisuću eura, a dosad su smjeli tri tisuće. Granica za strane posjetitelje ostala je viša zbog turizma, a smanjit će se s petnaest na deset tisuća eura.

Svaka gotovinska uplata ili isplata veća od deset tisuća eura u jednome mjesecu automatski će biti dojavljena Tracfinu, agenciji za borbu protiv pronevjere i pranje novca.

Oni koji budu mijenjali više od tisuću eura u drugu valutu morat će pokazati osobnu iskaznicu, a dosad su morali ako mijenjaju više od osam tisuća eura. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene